Saturday, February 5, 2011

Meksička čokoladna torta


Ovaj recept nema nikakve veze s dobom godine niti s prigodama, priredila sam ga kao poklon za domaćine nedavne novogodišnje zabave. U nizu meskičkih recepata koji su bili prihvaćeni s dosta zanimanja, dobro bi došao i jedan meksički desert. Premda se meksičke čokolade razlikuju, tipična meksička čokolada je pripremljena s cimetom, zbog čega je, pretpostavljam, ovaj kolač nazvan meksičkim. Recept sam pronašla u kuharici „Tassajara Dinner&Desserts“, Dale and Melissa Kent. Ispekla sam ga u obliku kuglofa i prelila čokoladnim ganachemo. Ukrasila sam ga ušećerenim cvjetovima jorgovana. Svidjela mi se ova simbolika: pupoljci pastelnih nježnih boja „posađeni“ u čokoladni ganache su djelovali kao cvijeće koje raste iz zemlje, simbol novog početka, nove godine. Sredinu kuglofa sam napunila tučenim slatkim vrhnjem koje se uvijek odlično slaže uz ovakva bogata tamno čokoladna tijesta.

Kad govorimo o čokoladnom „spužvastom“ tijestu, u životu sam naišla na nekoliko savršenih recepata. Ono što im je svima zajedničko jest dodatak vruće vode u tijesto. Jedan je recept za ganache tortu, drugi za običan čokoladni kolač, a ovo je već treći recept „na isti kalup“ ali to mu niti najmanje ne umanjuje vrijednost. Teško mi je reći koje mi je tijesto od ova tri najbolje, ali ako bih baš morala odlučiti bilo bi to baš ovo, zbog dodatka cimeta. Bit će vam od koristi imati ga u zbirci recepata, a možete od njega napraviti kuglof, kore za tortu, običan kolač ili muffine. Razlikovat će se jedino vrijeme pečenja. Stoga ako tražite taj savršeni, jednostavni univerzalni recept za čokoladno tijesto, zajedno s uputama kako da vam ono ispadne besprijekorno, ovo bi moglo biti baš to što tražite.


Recept


Sastojci:
2 šalice brašna (480 ml)
2 žličice sode bikarbone
½ žličice soli
1 žličica cimeta
½ šalice sitno narezane tamne čokolade (120 ml)
5 jušnih žlica kakaa
300 ml kipuće vode
115 g maslaca
2 šalice smeđeg šećera (480 ml)
3 velika jaja, na sobnoj temperaturi 30 minuta
2 žličice ekstrakta vanilije
½ šalice rijetkog jogurta ili buttermilka (120 ml)


Zagrijte pećnicu na 175 C. Kalup za pečenje premažite s uljem, te ga zatim posipajte s malo pomiješanog brašna, kakaa i šećera.
Prosijte brašno, sodu, sol i cimet.
U posudi za kuhanje pomiješajte čokoladu i kakao s vrućom vodom. Miješajte vilicom dok se sva čokolada ne otopi i smjesa postane glatka.
U velikoj posudi električnim mikserom pomiješajte maslac i šećer dok ne dobijete jednoličnu kremu.
Umješajte jaja, jedno po jedno. Novo jaje dodajte tek kad je ono prethodno potpuno izmješano (ovaj dio je naročito važan).
Dodajte vaniliju i čokoladnu u mješavinu maslaca i jaja. Dodajte polovicu suhih sastojaka i promiješajte. Dodajte jogurt i preostale suhe sastojke. Nemojte miješati više nego što je nužno.
Istresite smjesu u kalup za pečenje i pecite 35 – 40 minuta ili dok iz sredine ne izađe čista čačkalica.
Ako pravite muffine pecite ih 25 minuta. Za 24 muffina.
Za tortu pecite tijesto u dva okrugla kalupa 25 – 30 minuta. Svaku polovicu tijesta prerežite napola kako biste dobili tortu od 4 sloja.


Ganache:


15 dkg tamne čokolade
120 ml slatkog vrhnja
2 žlice maslaca
2 žlice meda


Čokoladu izlomite na manje komade. Slatko vrhnje, maslac i med zagrijte u posudi pa još vruće prelijte preko čokolade i mliješajte dok se sva čokolada ne otopi. Ganache odmah prelijte preko kuglofa.

Da biste izradili ukrase od ušećerenog jorgovana slijedite ovaj recept. Zanimljivo je da sam ovo cvijeće pripremala prije gotovo godinu dana, ušećereno cvijeće je još uvijek kao da je jučer pripremljeno, a kad otvorite kutiju u kojoj su spremljeni zapuhne vas predivan intenzivan miris jorgovana, baš kao da ste otvorili bočicu s parfemom.








13 comments:

  1. Ko može odoleti čokoladi. Ušećerene cvetiće sam još ranije spazila i zalubila se u njih. Mislim da bi zabranila jelo ovog kolača svima, i samo bi ga gledala da ne pokvarim savršenost cvetića. Dopada mi se cimet u kolaču i med u prelivu. Odlično!

    ReplyDelete
  2. Bože dragi, pa ko će tebe stići:)
    tek sam savladala one tvoje Enchiladas s grahom i kukuruzom ali bez zelene salse a ti već sa još jednim zanimljivim meksičkim receptom.
    Naravno, šalim se i drago mi je da dijeliš s nama svoje recepte.
    Enchiladas su nas potpuno zadovoljile, savršeni su a najvažnije sviđaju se mojim sinovima! Moram se pohvaliti da sam prvi put u životu pravila tortilje a za sljedeći put ću je još malo zaljutiti! Hvala na receptu!

    ReplyDelete
  3. Sjajno izgleda !! Recept je divan i jednostavan baš ono što se traži !! Božanstven preliv sa medom - to mi je nešto novo !! :-)))

    ReplyDelete
  4. Ovo zaista zvuči i izgleda božanstveno!

    ReplyDelete
  5. Kolač iz mojih snova - čokolada, med, cimet - potpuna harmonija ukusa!

    ReplyDelete
  6. Vuče me na prvu da probam napraviti ovaj kolač, makar ženski dio ukučana nije od čokolade, muški tako, tako, ali u svakom slučaju ide im bolje nego nama. To je stvarno interesantno, malecka od tri godine nije pojela u svom životu jednu čokoladicu, proba pa ostavi. Svejedno me privlači to tijesto. Napravit ću za goste.
    Ali oni cvjetići, baš već par dana razmišljm o kandiranom cvijeću za neke kolačiće i evo tebe s njima, moram samo pogledat da ne napravim neke koji nisu jestivi.

    ReplyDelete
  7. Hvala svima na komentarima.
    Dunja, ako nisi tip od cokolade onda ce ovaj preljev od ganachea svakako biti suvisan. Planiram isprobati ovaj kolac (u originalnom receptu jedan od prijedloga) s cajetom (meksickim karamelom) koji se dobiva dugotrajnim kuhanjem mlijeka (i to pomogucnosti kozjeg mlijeka) i secera. Mozda ti to zvuci kao neka neka zanimljivija kombinacija.
    Vjerujem da bi kolac bio izvrstan i u nekoj vocno slag kombinaciji

    ReplyDelete
  8. Odlično je. Svakako zapisujem recept. Obožavam čokoladu. Ali, mene više privlače ušećereni cvjetići. Moram samo pričekati proljeće ;)

    ReplyDelete
  9. jako dobro! kod mene u obitelji je pak tata ultimativni ljubitelj čokolade :) baš mi je drago da si objavila ovaj recept, ovo tijesto se čini odlično i može se sigurno koristiti u raznim varijantama, za torte itd. sačuvat ću si recept, hvala! :)

    ReplyDelete
  10. Isprobala sam nekoliko recepata u kojima se biskvitnom tijestu dodaje vruća voda. Moram priznati da je takav biskvit zbilja dobar i poseban.
    Inače sam veliki ljubitelj čokolade tako da mene odmah privuče sve s tom riječju u nazivu. U ovom bi kolaču jako uživala bez sumnje. :)

    ReplyDelete
  11. Ovaj kolač mi se jako dopada,ta mesavina sa cimetom i usećereni cvetovi...pravim!

    ReplyDelete
  12. Priznajem, najviše me je, kao domačici odgojenoj na "austrougarskoj kuhinji", u ovom receptu zbunjivalo "3 dl vruče vode".
    Jučer sam se ipak odlučila postupiti točno po receptu, iako je kolač bio namijenjen prilično važnim gostima danas na ručku.
    Da ne duljim, torta je ispala f a n t a s t i č n o.
    Krema je odlična, jer stupanj ohlađenosti podešava stupanj gustoće kreme. Vrlo jednostavno za napraviti. Ostatak kreme se može spremiti u hladnjak i upotrijebiti za punjenje palačinki.

    ReplyDelete
  13. Ivana, i ja sam odgojena na austrougarskoj kuhinji, ali cokoladna tijesta s vrucom vodom su najbolja koja sam dosad isprobala. Drago mi je da vam se svidja recept i hvala na komentaru :)

    ReplyDelete