Friday, April 16, 2010

Ušećereno cvijeće


Ušećereno cvijeće je prekrasan ukras za deserte. Trebat će vam malo strpljenja za pripremu ali trud se isplati. Osim toga ovako konzervirano cvijeće može trajati i do godinu dana. Koristite isključivo cvijeće iz svog vrta ili iz poznatog izvora. Također imajte na umu da su mnoge vrste cvijeća otrovne. Pri kraju teksta sam spomenula samo neke od jestivih vrsti cvijeća.

Recept:
Oprano i ocijeđeno cvijeće
1 jaje na sobnoj temperature (bjelanjak)
Pola šalice sitnog kristal šećera
Mekani slikarski kist
Pladanj ili kalup za pečenje obložen voštanim papirom


Operite cvijeće, nježno pod mlazom vode, ocijedite i poslažite na papirnati ubrus dok se cvijeće potpuno ne osuši (oko pola sata).
Na pladanj stavite veliki komad voštanog papira.
U zdjelici vilicom istucite bjelanjak dok se ne počnu stvarati mjehurići. U drugu plitku posudicu stavite šećer.


Držeći pojedini cvijet za cvijetnu čašicu ili peteljku pažljivo ga kistom premažite bjelanjkom. Nemojte cvijet umakati u bjelanjak jer bi se tako previše namočio i ne bi se pravilno osušio. Kada ste prekrili sve latice bjelanjkom, pospipajte šećerom temeljito sa svih strana. Gotove cvjetove slažite na voštani papir da se suše.


Cvjetovi se moraju potpuno osušiti. Za toplog vremena trebat će im otprilike jedan dan na toploj sobnoj temperaturi. Možete ih sušiti i u pećnici na najnižoj temperaturi nekoko sati s otvorenom pećnicom ali morate biti jako pažljivi jer ako temperatura bude prevelika latice će požutjeti.

Gotove cvjetove pohranite u staklene ili limene kutije.

Ovako možete pripremiti ljubičice i jorgovan kao što vidite na mojim fotografijama. Možete koristiti i drugo jestivo cvijeće, a naročito je dekorativno: ružine latice, mačuhice, cvijet šljive, jabuke i višnje, cvijet lavande, ružmarina i mente. Jorgovan mi je inaće bi pravo iznenađenje, premda su cvjetići vrlo sitni lako je raditi s njima jer su vrlo postojani i čvrsti, a kad se osuše imaju nevjerovatan okus i miris, te potpuno zadržavaju oblik. Izuzetno lijepo izgledaju kao ukras na tortama i muffinima s glazurom od tamne čokolade, kao i na svjetlim kremama ili šlagu naročito pogodno za rođendane djevojčica i “vilinske” zabave.

3 comments:

  1. Prekrasna ideja, cvijet jorgovana! A vidi malu vilu kako ona to radi!? Jako su ti lijepe fotkice!

    ReplyDelete
  2. Hvala ti, danas sam napravila marcipan bombone, prelivene cokoladom i ukrasene cvjeticima jorgovana. Recept i fotografije uskoro!

    ReplyDelete