Tuesday, April 13, 2010

Pizza s crnim maslinama



Za 4 osobe
Recept:
1,5 šalica brašna (oko 350 ml)
1 ,5 šalica integralnog brašna (oko 350 ml)
1 žličica suhog kvasca
1 žličica soli
1 jušna žlica smeđeg šećera
1,5 šalica tople vode (oko 350 ml)
2 jušne žlice brašna za palentu
Nadljev:
¼ šalice koncentrata od rajčice (oko 60 ml)
¼ šalice vode (oko 60 ml)

1 jušna žlica kvalitetnog maslinovog ulja
Melaza ili med
10 crnih maslina bez koštica narezanih na kolutove
2 šalice grubo ribane mozzarelle ili drugog blagog i svjetlog sira (oko 500 ml)
svježi origano
sol, papr i maslinovo ulje prema ukusu


U velikoj posudi izmješajte brašno sa kvascem, solju i šećerom. Miješajući drvenom kuhačom postepeno dodavajte vodu dok ne dobijete tijesto. Pokrijte ga i stavite na toplo mjesto (u pećnicu na najmanju temperaturu). Neka se tijesto diže sat vremena i otprilike udovostruči u volumenu.


Namažite uljem dva velika plitka kalupa za pečenje. Posipajte ih s brašnom za palentu. Granulacija kukuruznog bračna za palentu će učiniti trik da tijesto bude hrskavo, te osigurati da se tijesto ne zalijepi za površinu.


Izvadite tijesto na podlogu koju ste dobro posuli brašnom. Podijelite ga dva dijela. Uzmite jednu polovicu tijesta posipajte je brašnom te je polako razvucite u tanko tijesto koje ćete prenijeti u kalup za pečenje tako što ćete ga obuhvatiti odozdo raširenim dlanovima. Nema veze ako se tijesto mjestimično preklopi ili nastane pokoja rupa. Razvucite i drugu polovicu. Tijesta za pizze pokrijte krpama i stavite na toplo mjesto da se još malo dižu dok vi pripremate nadljev.


Promješajte koncentrat rajčice s vodom. Kušajte ga pa ako nije dovoljno sladak i ukusan umiješajte u umak malo melaze ili meda. Namažite pizze sa umakom. Posipajte narezanim maslinama te ribanim sirom. Ako volite pikantnije dodajte još soli, papra, a na kraju pizze možete poprskati s malo maslivoog ulja. Pecite ih na navišoj temperaturi (osim ako nemate krušnu peć ili pekač za pizzu, u tom slućaju pecite prema standardnim uputama). Trebat će im 10-ak minuta da budu pečene te da dobiju lijepu boju, a sir počne bubriti i smeđiti. Ukrasite pizze svježim origanom i serivajte odmah.

No comments:

Post a Comment