Wednesday, April 21, 2010

Čokoladni marcipan bomboni

Ovo je vrlo jednostavan recept za čokoladne bombone od samo tri sastojka: tamna čokolada, bademi i med. Bomboni su okusom ravnomjerni najukusnijim bombonjerama i ujedno mnogo zdraviji od ičega sličnog što možete nabaviti u trgovini.
Recept:
1 šalica badema (oko 240 ml)
3 velike žlice meda
100 g tamne čokolade (72% udio kakaoa)

U procesoru ili električnoj sjeckalici sameljite bademe te im dodajte med. Miješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite smjesu u manju posudu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču 10-ak minuta.
Smjesa će se za to vrijeme stvrdnuti taman toliko da lako možete od nje napraviti kuglice. Malom žličicom vadite smjesu i oblikujte kuglice. Dobit ćete oko 24 kuglica. Poslažite ih na tanjur te ponovo stavite hladiti u zamrzivač oko 15 minuta.
Dok se kuglice hlade obložite pladanj ili plitki kalup za pečenje voštanim papirom ili folijom. Pripremite nekoliko čačkalica.
Otopite čokoladu tako da u manjoj posudi za kuhanje izlomite čokoladu na manje komade. U veću posudu za kuhanje stavite vodu i zakuhajte je. Dodajte posudu s čokoladom u posudu s vodom. Pazite da voda ne dospije u posudu s čokoladom. Čokolada će se na toplini otopiti. Ako je potrebno stavite ponovo posude na vatru.
Izvadite kuglice iz zamrzivača. Čačkalicom nabodite pojedinu kuglicu te je umočite u čokoladu. Služeći se drugom čačkalicom položite bombon na voštani papir. Čokoladi će trebati još koja minuta da se ponovno stvrdne na bombonu. Za to vrijeme stavite ukras. Ja sam koristila ušećerene cvjetiće jorgovana, a možete ukrašavati cijelim bademima, kristalnim šećerom, ušećerenom naranđinom koricom te suhim voćem.
Kad ste završili umakanje i ukrašavanje bombona ostavite ih da se potpuno ohlade. Tek tada ih poslažite u kutije u kojima ćete ih držati.
Za jedinstveni poklon upotrijebite manju ukrasnu kartonsku kutiju u koju postavite komad voštanog papira i na njega poslažite nekoliko bombona.

2 comments:

  1. Ovo je savršeno! Hvala na divnim i inspirativnim receptima! :)

    ReplyDelete