Monday, April 5, 2010

Halva od mrkve


Prvi recept za ajurvedsku halvu od mrkve sam pronašla u kalifornijskom magazinu LAYoga. U receptu je navedeno da je prema ajurvedi jesen godišnje doba u kojemu je “vata dosha” u uzlaznoj fazi, što čini naše tijelo i kožu hladnim, suhim i grubim, a naš duh nemrinim i anksioznim. Zbog toga trebamo jesti nešto što će nam pomoći da se osjećamo čvršće i spokojnije. Slatka, topla, snažna i vlažna hrana ima kvalitete koje su suprotne vata doshi, što smanjuje suhoću i grubost. Nije čudo što imamo potrebu jesti slatku i tešku hranu za vrijeme zimskih blagdana. Korjenasto povrće koje raste ispod zemlje ima svojstva koja nam pomoažu da se osjećamo čvršće, a sastojci iz halve od mrkve pomažu u postizanju ravnoteže tijekom ponekad stresnog blagdanskog perioda.
Mnogo puta sam napravila halvu prema receptu iz LAYoge, prilagođavajući je mojem ukusu, isprobavajući razne kombinacije - dodavajući joj ružinu vodicu, bademe, kokos. Nadam se da će vam se svidjeti.

Recept:
2 šalice (oko 480 ml) naribane mrkve (da biste bili brži naribajte je u procesoru ili sjeckalici)

3 jušne žlice gheeja (ako nemate ghee, upotrijebite maslac)
1 ½ šalica šećera (oko 350 ml)
¼ šalice grubo rezanih badema (oko 60 ml)
¼ šalice grožđica (oko 60 ml)
¼ šalice mljevenog kokosa (oko 60 ml)
1 žličica ružine vodice
1 žličica kardamoma (ako nemate upotrijebite cimet)


U dubljoj tavi prodinstajte mrkvu na gheeju nekoliko minuta. Dodajte šećer i kuhajte dok sva tekućina ne ispari. Dobit ćete smjesu sličnu pekmezu. Maknite je s vatre i brzo umiješajte ružinu vodicu, cimet, kokos, bademe i grožđice. Pustite da se ohladi 15-ak minuta. Žličicom vadite hrpice  velićine zalogaja i stavljajte ih u papirnate košarice. Držite u hladnjaku. Ajurvedska halva od mrkve se zapravo jede topla te je u zimskim mjesecima možete servirati toplu na tanjurićima, te ukrasiti poprženim sjeckanim bademima ili kokosom.

Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćin igre za ovaj mjesec je Zoran s bloga Good Food (Maybe). Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane

No comments:

Post a Comment