Thursday, April 22, 2010

Granola s bademima, jabukama i brusnicama

Granola su zapravo pećeni muesli, odnosno ono što se u trgovinama prodaje pod “Crunchy muesli”. Recept je vrlo je jednostavan, a nakon što prvi put napravite svoju granolu prema mom receptu vjerujem da će vam pasti na pamet još bezbroj kombinacija i okusa. Također moguće je da će kupovni muesli, u vašem kućanstvu postati stvar prošlosti. Moj recept je vrlo blagog okusa i sa smanjenom dozom šećera. To sam postigla tako što sam dobar dio zaslađivača koji se stavljaju u granolu, poput meda, javorovog sirupa i sladova raznih žitarica, nadomjestila ribanom jabukom.

Recept:
3 šalice zobenih pahuljica
1 jabuka, ribana (možete je usitniti u procesoru ili sjeckalici)
1 šalica sjeckanih badema (oko 240 ml)
1 šalica suhih brusnica, nasjeckanih (oko 240 ml)
½ žličice soli
1 žličica cimeta u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
2/3 šalice meda (oko 160 ml)


U procesoru ili sjeckalici usitnite bademe, nemojte pretjerati i samljeti ih, trebaju biti tek ponešto usitnjeni. Usitnite jabuku sa korom koju ste očistili od koštica i narezali na kriške, također u sjeckalici. Brusnice ćete najbolje usitniti tako da ih nasjeckate ugrubo velikim nožem na dasci.
U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke kuhačom dok se med ravnomjerno ne upije u pahuljice.
Istresite smjesu u namašćen kalup za pećenje. Upotrijebite najveći kalup koji imate i ravnomjerno rasporedite smjesu po površini. Pecite u sredini pećnice na 150 C – 175 C oko 30 minuta. Nakon 15 minuta lagano promiješajte. Granola se zapravo više suši nego peće, pa će to pospješiti ravnomjernost sušenja. Ostavite granolu da se hladi u kalupu, prilikom hlađenja će se dodatno osušiti i pritom otvrdnuti.

Tek kad je potpuno ohlađeno premjestite je u staklene posude. Poslužite s jogurtom i/ili voćem za doručak.



No comments:

Post a Comment