Wednesday, April 21, 2010

“Dutch Baby” palačinka

“Dutch baby” palačinka, koju neki nazivaju i njemačkom palačinkom, je slatko jelo koje se servira za doručak. Za razliku od uobičajenih palačinki, peće se u pećnici. Vrlo je popularna u Seattleu, te u još nekim hladnijim krajevima. Ovaj recept je izašao u mojem omiljenom magazinu “Gourmet “travanj/2009. U njihovom receptu je predložen limunski šećer koji je vrlo ukusan ali ja sam napravila istu stvar, malo zdravije - s medom. Možete je servirati i uz bobice poput malina i borovnica.
Za 4 - 6 osoba (doručak ili desert)

Recept:
1/3 šalice meda (ili šećera) (oko 80 ml)
2 žličice ribane limunove korice
3 velika jaja na sobonoj temperaturi 30 minuta
2/3 šalice mlijeka na sobonoj temperaturi (oko 160 ml)
2/3 šalice brašna (oko 160 ml)
1/4 žličice ekstrakta vanilije ili vanili šećer
1/8 žličice cimeta
1/8 žličice ribanog muškatnog oraščića
1/8 žličice soli
55 dkg maslaca, izrezanog na manje komade (slobodno smanjite količinu)
Metalna tava koja može ići u pećnicu

Zagrijte pećnicu na 225 C i stavite tavu u pećnicu da se zagrije.
U zdjelici za posluživanje pomiješajte med (ili šećer) s limunovom koricom.
Istucite jaja elektirčnim mikserom na najvećoj brzini dok ne postanu svjetla i pjenasta, dodajte im mlijeko, brašno, vaniliju, cimet, muškatni oraščić i sol pa nastavite miješati još oko 1 minutu dok ne dobijelte jednoličnu tekućinu (poput rijetkog tijesta za palačinke).
Stavite maslac u vruću tavu, okrećite je da biste ravnomjerno pokrili dno i stranice tave tekućim maslacm. Ulijte tijesto i odmah stavite u pećnicu. Pecite dok se ne napuhne i ne dobije zlatno smeđu boju, 18 – 25 minuta. Tijesto će zapravo poćeti “izlaziti” iz tave što moja djeca smatraju najzanimljivijim dijelom.
Poslužite odmah, posipano limunskim medom (ili šećerom).



No comments:

Post a Comment