Tuesday, April 13, 2010

Čokoladni graham keksi s morskom soli


Sofisticirana kombinacija tamne čokolade i morske soli mi je bila veliko otkriće. Svi gurmanski magazini pišu o ovim keksima, većina ih nudi barem pokoji recept u kojem koristi kombinaciju čokolade i soli. Ova kombinacija stvara ovisnost, a također je i vizualno primamljiva. Uživala sam fotografirajući prozirne kristaliće soli koji su se svjetlucali na tamnoj i glatkoj čokoladnoj površini. Što kvalitetniju čokoladu i sol upotrijebite u ovom receptu, to ćete bolji rezultat postići. Ja sam koristila sol iz Karipskog mora koju sam baš nedavno dobila na pokon od prijateljice, a pretpostavljam da možete upotrijebiti bilo koju visokokvalitetnu morsku sol. Ne mogu dočekati da pokušam i s Jadranskom soli. U ovom receptu koristila sam vrlo jednostavne i po okusu blage graham krekere koje često pripremam djeci. Mislim da se odlično nadopunjuju u ovoj (gorko)slatko slanoj kombinaciji.
Recept:
2 šalice integralnog brašna (oko 480 ml)
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
110 g maslaca, izrezanog na komade
1/4 šalice meda (oko 60 ml)
1/4 šalice i 1 jušna žlica mlijeka
1/2 žličice soli
1 žličica sode bikarbone (ili praška za pecivo)
¼ žličice cimeta
1/8 žličice mljevenih klinčića


100 g tamne čokolade (72% kakaoa)
1 žličica svježe mljevene morske soli


U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, maslac, sodu, sol, med i začine. Postepeno dodavajući mlijeko mijesite rukom smjesu sve dok ne dobijete jednolično tijesto koje ćete oblikovati u loptu. Pokrijte tijesto i stavite u hladnjak na pola sata.
Zagrijte pećnicu na 175 C.
Izvadite tijesto na podlogu koju ste lagano posuli brašnom. Tijesto malo poravnajte rukom, a zatim ga valjkom razvaljajte na 0,5 – 1 cm debljine. Nožem odrežite rubove tijesta da biste dobili pravilan četverokut. Režite tijesto na pravokutnike otprilike 2,5 x 6 cm veličine. Sakupite ostatke tijesta te ga ponovo razvaljajte i ponovite postupak. Trebali biste dobiti oko 50 keksa ukupno, koje ćete peći u dva navrata. Poredajte kekse u kalupe za pečenje koje ste prethodno namazali uljem ili obložili papirom za pečenje. Pecite na 175 C oko 13 minuta dok keksi ne postanu smeđkasti po rubovima.

Kad se keksi potpuno ohlade otopite čokoladu na pari tako da u veću posudu s vodom, stavite manju posudu s izlomljenom čokoladom. Nikada nemojte vodu dodavati u čokoladu. Kada je čokolada otopljena umačite jedan po jedan kreker pa ih stavljajte na dasku ili pladanj i posipajte solju, prije nego što se čokolada ponovo na keksima stvrdne. Tek kad je čokolada na keksima potpuno ohlađena i ne ostavlja trag na dodir, kekse pohranite u kutije.

No comments:

Post a Comment