Monday, February 7, 2011

Punjeni štapići stabljikastog celera

No dobro, dobro znam da sam uranila s ovim osvježavajućim proljetnim receptima ali pustite me da se barem pretvaram da je zatoplilo...

Stabljikasti celer ili američki celer je povrće nešto blažeg okusa od korjenastog, bijelog celera na kojeg smo u našim krajevima navikli. Iako se stabljikasti celer već godinama može nabaviti na tržnicama nisam primjetila da je u nas nije naročito popularan. Premda se po aromi ne može usporediti s korjenastim celerom, ovo povrće je izvrsno u salatama, nekim azijskim jelima gdje se traži hrskavost, juhama, te u zelenim sokovima i frapeima. Moj omiljeni način su ovi kanapei koje naročito vole maleni gurmani. Celer se nareže na štapiće dužine 10-ak cm te se napuni namazima. Najčešće ga punim humusom, te garniram grožđicama, a od mliječnih nadljeva izdvojila bih Tassajarski nadljev od krem sira, naranče i oraha, garniran suhim brusnicama.

Hrskavost i svježina celera nasuprot kremastoj teksturi ovog blagog nadljeva uz slatko-kiselo gorki okus brusnica čini ove štapiće posebno ukusnima. Stabljike celera imaju prirodnu slanost pa se izvrsno slažu sa slatkasim namirnicama. Osim toga su vrlo dekorativne pa su pogodne za kanapee, te za snackove i zakuske na dječjim rođendanima.

Recept


Sastojci:
1 stabljikasti celer
10 dkg krem sira
¼ šalice oraha, grublje narezanih
Sok od ½ naranče
½ žličice korice naranče, naribane (ovaj dio možete izostaviti)
2 žlice suhih brusnica


Odvojite stabljike celera, operite ih, te prosušite na papirnatom ubrusu. Narežite stabljike na štapiće dužine 10 –ak cm.
U zdjelici pomiješajte krem sir sa sokom od naranče dok ne dobijete jednoličnu kremu. Umješajte narezane orahe. Punite štapiće malom žličicom te ih garnirajte suhim brusnicama.
Za štapiće s humusom, slijedite ovaj recept. Napunite štapiće humusom te ih garnirajte grožđicama.
- Ako niste skloni slatko slanim kombinacijama, krem sir možete oplemeniti začinskim biljem te garnirati s maslinama ili kaparama.
- Kombinacija je bezbroj – ovo je samo mali podsjetnik na komzuniranje ovog povrća.
- Kod kupovine stabljikastog celera pripazite da ima lijepu boju i da su mu stabljike čvrste, a ne uvele i savitljive. Celer čuvajte u hladnjaku u dobro poklopljenoj posudi ili vrečici sa zatvaračem ili ga pak zamotajte i mokru krpu. Nemojte ga predugo ostavljati na sobnoj temperature jer će brzo uvenuti i izgubiti hrskavost. Ako vam je uvenuo, poprskajte ga vodom i stavite u hladnjak na nekoliko sati, vjerovatno će se povratiti.



14 comments:

  1. Moram da probam ovu kombinaciju! Brusnice na vrhu i sok od naranče... ostaviću čokoladu zauvek zbog ovakvog zalogajčića :D

    ReplyDelete
  2. Ma baš je fora, znaš da rijetko viđam te svjetlo zelene stabljike, ali ih se nađe po velikim dućanima, talijansko naravno. Nači ću sigurno, baš bi ovo gricnula, ali ću prvo gricnuti one tvoje pločice od jabuka i zobi, pročitala sam i baš mi se sviđa. Nedostaje mi nešto takovo ujutro, jer mi se ujutro baš ne jede Nisam ja neki vegetarijanac, ali mi se sviđa sve obojeno od voća i povrća i naravno cjelovite žitarice.

    ReplyDelete
  3. Ovo ti je super. Probala sam jednom nesto slicno, upravo kao grickalicu, i jako mi se dopalo. Medjutim nisam nikad videla da se prodaju te stabljike celera, bar ne na pijaci. Znam da ima po vecim hipermarketima, ali retko zalazim u iste (otkad se muz osposobio sa kompletne samostalne nabavke ;)
    Slatko-slano + kremasto-krckavo = MLJAC :)

    ReplyDelete
  4. Super zdrava i fina kombinacija namirnica!
    Pusa i lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  5. Jako volim tvoj blog jer uvijek nešto novo naučim i neku novu ideju pokupim pa tako sad i ovo; svaki recept mi je skroz po guštu. Neka je sve više ovakvih recepata jer proljeće nam kuca na vrata, a ovaj recept naprosto pršti svježinom i zdravljem. Samo što ni ja nisam kod nas baš viđala ove stabiljke, obratit ću pažnju.

    ReplyDelete
  6. Hehehehe skroz super i neobično !! :-))

    ReplyDelete
  7. Ovih stabljika ima na Zemunskoj pijaci, a prodaje ih jedna teta koja prodaje malo egzotičnije stvari. Moram da priznam da me uvek fasciniralo kako Amerikanci grickaju ovu zdravu poslasticu i umaču je u dipove. Ja sam probala puno puta i jednostavno ne ide, prejako mi je. A volela bi da mogu da je grickam.

    ReplyDelete
  8. Predivno i baš po mom ukusu samo što retko naletim na stabljike celera :(

    ReplyDelete
  9. Ovo mi izgleda tako slasno i osvježavajuće... idealno za uživanje uz ovih splitskih jutarnjih 12 stupnjeva bez ijednog oblačka:))

    ReplyDelete
  10. Kod nas je već proljeće tako da si savršeno pogodila :)

    ReplyDelete
  11. U frižideru uvijek imam ovaj celer i stavljam ga u dosta jela. Recept mi se jako sviđa jer volim povrtni i blago aromatični okus celera, a ovi slatko-slani okusi sigurno idu odlično uz to. Probati ću.

    ReplyDelete
  12. Prije par mjeseci vidjela sam taj recept na stranici Dairy goodness i isprobala sam ga, ali u svojoj varijanti: bez brusnica i soka od naranče jer ne volim takve "slano-slatke" kombinacije. Ne mogu baš reći da volim te stabljike celera, ali jedem ih umočene u sirne dipove:)

    ReplyDelete
  13. Hvala svima na komentarima.

    Dunja, za plocice od jabuka probaj s ovom detaljnijom verzijom recepta s mog bloga: http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/11/energetske-plocice-od-jabuke-i-zobi.html

    Sanela, recept koji si vidjela na stranici Dairy goodness se prilicno razlikuje od ovog recepta - cisto za informaciju :)

    ReplyDelete
  14. Gdje se može kupiti američki celer?

    ReplyDelete