Saturday, May 22, 2010

Humus – pašteta od slanutka

Humus je arapska pašteta od slanutka, a govori se da je to najstarije jelo na svijetu ikada pripremljeno. S obzirom koliko je humus praktičan, ukusan, hranjiv, pa čak i ljekovit – nije ni čudo da je toliko dugo opstao.
Recept:
1 ½ šalica kuhanog i ocijeđenog slanutka  (oko 360 ml)
¼ šalica tahinija (paste od sezama) (oko 60 ml)
4 jušne žlice limunovog soka
2 režnja češnjaka, sjeckanog
½ žličice soli
¼ šalice maslinovog ulja (oko 60 ml)
Prstohvat papra
¼ šalice vode od kuhanja slanutka ili jogurta (oko 60 ml)

U procesoru ili sjeckalici promiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku masu.

Premjestite u zdjelicu pa ukrasite svježim listovima peršina ili cilantro ili pospite čilijem. Poslužite s tostiranim pita lepinjama, maslinama i komadima svježeg povrća. Humus je izvrstan obrok za djecu koja ga vole s malim mrkvama ili štapićima američkog celera. Moja djeca ga naročito vole s kriškama jabuke.
Trikovi:
- Ako ste na dijeti dobru količinu ulja i tahinija možete zamijeniti jogurtom. Sasvim slučajno sam došla do ovog otkrića kad sam jednom kod prijateljice spremala tahini i u poslijednjem trenutku ustanovila da nemam maslinovog ulja. Upotrijebila sam jogurt i rezultat je bio gotovo jednak.
- Možete koristiti slanutak iz konzerve ali humus od svježe skuhanog slanutka je toliko ukusniji da vam preporučam slijedeće trikove koji će vam pojednostavniti stvar.
1. Kada pravite humus napravite duplu ili troduplu mjeru pa zamrznite humus u malim posudicama. Dovoljno ga je izvaditi nekoliko sati prije posluživanja.
2. Kada kuhate slanutak, skuhajte najveću moguću kolićinu pa ga ocijeđenog zamrznite u manje paketiće. Izvadite ga na sobnu temperature nekoliko sati prije nego želite pripremiti humus.

No comments:

Post a Comment