Sunday, May 30, 2010

Rižoto od rikule

Ovaj lagan i hranjiv rižoto priprmeljen je od integralne riže i ukrašen cvjetovima rikule. Cvjetovi rikule su jestivi i vrlo su aromatični kao i sama rikula. Cvjetove nije lako nabaviti ali ako uzgajate svoju rikulu imat ćete ih na pregršt. Također, možete zamoliti svoju kumicu na placu da vam donese malo cvijetova rikule, a vjerujem da će se po uzoru na inozemne trznice i kod nas ova prelijepa delikatesa uskoro dospijeti u prodaju.
Recept:
Budući da se integralna riža kuha dulje od obične riže, da biste pripremili rižoto trebat ćete je prethodno skuhati.
Riža:
1 šalica integralne riže (oko 240 ml)
2 šalice vode (oko 480 ml)
1 režanj češnjaka fino sjeckan
½ žličice soli
1 žličica bosiljka
Zakuhajte sve sastojke, pa nastavite kuhati poklopljeno na laganoj vatri 30 minuta ili dok voda ne nestane.
U posebnoj tavi pripremite ostale sastojke za rižoto:
Rižoto:
1 luk, sitno narezan
3 jušne žlice maslinovog ulja
1 šalica tankih zelenih mahuna
2 šalice rikule, grubo narezane
½ žličice soli
1/8 žličice papra
¼ šalice sezamovih sjemenki, nasjeckanih
1 jušna žlica maslaca
1 žličica meda
2 jušne žlice bijelog vina


Na ulju izdinstajte luk i češnjak pa im dodajte prethodno skuhanu rižu i ostale sastojke (osim maslaca). Dinstajte poklopljeno na laganoj vatri još 15 minuta ili dok riža potpuno ne omekša, a dodana tekućina ne ispari. Prema potrebi možete doliti još vode. Na kraju dodajte maslac. Poslužite s ribanim parmezanom i ukrasite cvjetovima rikule.
Za vegetarijansku verziju ovog rižota izbacite maslac i parmesan. Upotrijebite malo više maslinovog ulja, te posipajte rižoto s mljevenim suncokretovim sjemenkama. Rižu kuhajte bez soli odnosno sol iz recepta potpuno izbacite, umjesto soli stavite 1 južnu žlicu bijelog misa.

No comments:

Post a Comment