Friday, May 21, 2010

Čokoladna torta od slanutka

Uvijek su me fascinirali oni recepti za torte od graha iz starinskih kuharica, ali nikada nijedna nije bila ukusna. Tako sam izmislila ovu tortu. Torta ima okus kao kombinacija kesten torte i čokoladnog cheesecakea. To vam sigurno zvući primamljivo, a ako tome još dodamo da je torta bez jaja, brašna i šećera…dosad ste sigurno “bacili oko” na sastojke. Slanutak je ta idealna grahorica, potpuno neutralnog okusa koja je glavni sastojak ove torte. I svi ostali sastojci su zdravi, a kad bi iz nje izbacili maslac bila bi potpuno “bezgrešna”. Stoga planiram eksperimentirati s još nekim sastojcima jer predosjećam da bi ova torta mogla biti idealna poslastica za vegetarijance i makrobiotičare. U međuvremenu za vas koji nemate ništa protiv maslaca prilažem ovaj recept. Vjerujte mi, dobit ćete potpuno neočekivan rezultat.

Recept:
Kora:
1 šalica zobenih pahuljica (oko 240 ml)
1/3 šalice smeđeg šećera (oko 80 ml)
55 g maslaca
½ žličice cimeta


Krema od slanutka:
3 šalice kuhanog slanutka
110 g maslaca
100 g tamne čokolade
1/3 šalice meda (oko 80 ml)
½ žličice cimeta
1 žličica ektrakta vanilije ili vanili šećera
Fino mljeveni bademi (možda vam neće trebati ali ih za svaki slučaj imajte pri ruci)


Glazura:
50 g tamne čokolade
2 velike žlice maslaca
2 velike žlice meda
2 velike žlice grubo sjeckanih badema za ukras


Da biste pripremili koru, zagrijte pećnicu na 175 C i namastite kalup za pećenje torte. U procesoru ili sjeckalici izmješajte sve sastojke za koru. Dobit ćete mrvice. Posipajte ih ravnomjerno pod dnu kalupa za tortu pa ih nježno pritisnite vlažnom rukom, rubove možete malo podići. Pecite 10 – ak minuta ili dok kora po rubovima ne poćne smeđiti. Izvadite i ostavite da se hladi u kalupu na sobnoj temperaturi.



Da biste pripremili kremu u procesoru samljenite slanutak s medom dok ne dobijete glatku masu. Ako je slanutak toliko suh da ga ne možete miješati dodajte mrvicu vode. Nemojte pretjerati. Smjesa treba biti vlažna tek toliko da se može miješati, poput kesten pirea. Na pari otopite maslac i čokoladu pa još vruće sipajte smjesi u procesoru. Još kratko promiješajte pa istresite smjesu u kalup za tortu preko kore. Poravnajte kremu da dobijete urednu ravnu površinu.


Da biste pripremili glazuru, otopite čokoladu, maslac i med te prelijte preko torte. Za ovo će vam trebati malo strpljenja jer ćete trebati glazuru ravnomjerno razmazati, a da pritom ne poremetite sloj kreme od slanutka. Može pomoći da malo protresete kalup ili ga naginjete. Odozgo po još toploj glazuri posipajte sjeckane bademe koje ste prethodno malo prepekli na tavi.


Ostavite tortu da se potpuno ohladi, a zatim je spremite u hladnjak na nekoliko sati ili idealno preko noći. Za to vrijeme će se krema potpuno stisnuti i sjediniti s korom.

Slanutak treba biti jače kuhan, tako nećete imati problema s miješanjem u procesoru. Dodavanje vode kremi izbjegavajte. Ali ako vam se učini da ste pretjerali s tekućinom dodajte fino mljevenih badema. Nemojte koristiti slanutak iz konzerve osim ako ne uspijete nabaviti konzervu bez soli. Generalno je slanutak puno ukusniji ako ste ga sami skuhali. Ako nemate iskustva s kuhanjem slanutka evo pomoći. Slanutak se priprema jednako kao grah. Natopite ga preko noći u vodi te ga ujutro skuhajte u vodi (bez soli).

9 comments:

  1. ova torta bit će čest gost na našeim tanjurićima...hvala ti što si tako darežljiva s prefinim receptima:)

    ReplyDelete
  2. hvala tebi sto si tako darezljiva s komentarima :)torta je zakon, jeste li je vec isprobali ili se tek spremate?

    ReplyDelete
  3. iprobali i pojeli:)nije komplicirano a okus savršen

    ReplyDelete
  4. bas mi je drago da ste isprobali i da vam se svidjela! bila sam jako ponosna na ovu tortu...

    ReplyDelete
  5. Napravila sam ju opet, čini mi se da će biti bolja nego 1. put, stavila sam pola vanili šećera, ne cijeli kao zadnji put :-)

    Bit' će to kolačići od slanutka, ne torta :-)

    ReplyDelete
  6. Pa vi ste doma? I vec peces kolace :) ajde javi se. Znas da sam i ja jednom radila ovu tortu kao kolace i rezala ih onako na prutice ali nije mi palo na pamet da bi to bili bas dobri bozicni kolacici, super ti je ideja!

    ReplyDelete
  7. Nedavno sam "otkrila" Vas blog i zelim Vam reci da sam odusevljena! Vidim da dijelimo slicna misljenja o tome, kako bi se trebalo kuhati. Zato - HVALA za puno dobrih recepata!

    Ova torta mi nije dala mira nekoliko dana! ;) Htjela sam ju probati ali sam se "bojala" okusa. Odlucila sam napraviti pola kolicine kreme od slanutka za probu i evo mogu Vam reci: Mmmmhhhh, zaista odlicno!

    Lijep pozdrav, Ivana

    ReplyDelete
  8. Ivana, hvala na komentaru i jako mi je drago da vam se svidjela torta i recepti. Nadam se da cete "navratiti" ponovo - nije lako pronaci istomisljenike :)
    Pozdrav,
    Sweet Green

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete