Thursday, May 20, 2010

Guacamole

Guacamole je meksički namaz odnosno umak od avokada. Možda će vam biti zanimljivo da su ga pripremali stari Asteci još u 15. stoljeću. Vrlo je jednostavan i brz za pripremu, iznimno hranjiv i lagan, idealan za ljetne obroke.
Recept:
1 zreli avokado
Polovica manje rajčice (oko 3 velike žlice sitno sjeckane rajčice)
1 režanj češnjaka, fino nasjeckan 
¼ žličice soli
2 žličice soka limete (ili limuna)
1/8  kumina
1 žličica svježeg cilantro (ili peršina)
1/2 žličice mljevenog korijandera
Prstohvat bijelog papra (ili crnog)



Avokado izgnječite vilicom u zdjelici, pa mu dodajte sve sastojke. Dobro izmješajte ali nemojte dodatno gnječiti. Poslužite u zdjelici ili kao na fotografiji u izdubljenom avokadu, odnosno u kori avokada. Ukrasite listićima svježeg cilantra ili peršina i poslužite hladno s tortilja čipsom odnosno kukuruznim čipsom, krekerima, komadićima pitta lepinje ili namazano na tost. Također je izvrstan kao umak uz kuhane repove kozica ili škampa. Guacamole je najbolje pojesti odmah jer avokado u dodiru sa zrakom potamni nakon nekoliko sati. Ovaj recept je maksimalno za dvije osobe, jednostavno ćete udvostručiti i utrostručiti mjere prema potrebi.

No comments:

Post a Comment