Wednesday, May 5, 2010

Brza čokoladna torta

Ovaj recept je praktičan za piknike i vrtne zabave jer je bez kreme pa ga je lako upakirati. Također je relativno jeftin i jedan od onih recepata za koje ne trebate posebne pripreme niti puno vremena. Ovaj kolač radim vrlo često, a ovdje sam ga ukrasila svježe ubranim ljubičicama i lagano posula šećerom u prahu.
Recept:
2 šalice brašna (oko 480 ml)
1 ½ šalica smeđeg šećera (oko 360 ml)
½ žličice soli
225 g maslaca
4 velike žlice kakaoa
1 šalica vode (oko 240 ml)
1 jaje
1 žličica soda bikarbone (ili praška za pecivo)
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer
½ šalice mlijeka (oko 120 ml)
1 žličica cimeta
Namažite uljem kalup za tortu i zagrijte pećnicu na 190 C. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol. U manjoj posudi za kuhanje ugrijte maslac, vodu i kakao. Kuhajte jednu minutu. Smjesu kakakoa dodajte smjesi brašna i mješajte električnim mikserom dok ne bude glatko. Dodajte jaje, mlijeko, sodu, vaniliju i cimet. Promiješajte mikserom dok ne bude glatko pa izlijte u kalup za pećenje. Pecite na 190 C 30-ak minuta ili dok iz sredine ne izađe čist nož. Kada se ohladi stavite na pladanj za posluživanje torte ili veliki tanjur pa ohladite u hladnjaku. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i ukrasite svježim, dobro opranim i osušenim jestivim cvijećem poput ljubičica, jorgovana ili ružinih latica.



2 comments: