Saturday, May 8, 2010

“Scones” od špinata i sira

Scone je britansko pecivo (škotskog porijekla) koje se umjesto s kvascem priprema s praškom za pecivo. Vrlo su jednostavni i brzi za pripremu u zadnjem trenutku, pa postoje mnoge slatke i slane varijante. Sa špinatom su odlični, efektno zelene boje, praktični za zabave, snackove, većere. Najbolje ih je jesti tople, same, uz malo maslaca, uz sireve, salate...Sconsi na fotografiji su napravljeni s integralnim brašnom, ali možete koristiti i obično oštro brašno ili pak kombinaciju oba.
Recept:
2 i ¼ šalice brašna (oko 540 ml)

1 žličica soli (ili manje)
55 g maslaca (otopljenog u tavi)
1 šalica kuhanog, ocijeđenog i nasjeckanog špinata (može i zamrznuti špinat)
1 jaje
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo (ako nemate sodu bikarbonu stavite 2 žličice praška za pecivo)
1 šalica naribanog topivog sira


Pomiješajte sve sastojke u velikoj posudi i mijesite rukom dok se ne dobijete tijesto. Nemojte pretjerati s miješenjem, čim su se svi sastojci spojili stavite tijesto na podlogu koju ste dobro posuli brašnom. Nemojte više mijesiti nego samo uvaljajte tijesto u brašno te ga rukom oblikujte u krug veličine tanjura. Velikim nožem izrežite krug na pola, pa četvrtine, pa tako redom dok ne dobijete 8 trokutastih peciva.
Poslažite ih u veliki kalup za pećenje koji ste namazali uljem i pecite na 190 C oko 15 – 18 minuta ili dok sconsi ne dobiju lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo.




No comments:

Post a Comment