Friday, May 7, 2010

Banana bread (bez jaja)

Sigurno ste čuli, a možda i isprobali Banana bread. To je zapravo slatki kolač vrlo blagog okusa koji je idealan za doručak. Budući da se jaja u vegetarijanskim i makrobiotičkim receptima ionako često zamijenjuju bananama, palo mi je na pamet da napravim Banana bread bez jaja. Pogodan je i za vegetarijansku i za makrobiotičku prehranu i vrlo ukusan. Za ovaj kolač koristite meke i zrele banane.
Recept:
2 šalice kaše od banana (oko 480 ml) (oko 4 velike banane)
1 šalica mekih zobenih pahuljica (oko 240 ml)
2/3 šalice integralnog brašna
¼ žličice soli
1 žličica cimeta
¾ šalica kokosa u prahu (ribanog kokosa)
½ šalice maslinovog ulja
¼ žličice mljevenih klinčića
1/8 žličice muškatnog oraščića
½ šalice smeđeg šećera
¼ žličica naribane limunove korice
1 žličica sode bikrabone
1 žličica praška za pecivo
(ako nemate sode bikarbone, stavite dvije žličice praška za pecivo)


Nauljite mali duguljasti kalup za kruh. Zagrijte pećnicu na 175 C. U velikoj posudi pomiješajte suhe sastojke. U procesoru ili sjeckalici izmiksajte banane dok ne dobijete glatku kašu. Pomiješajte banane s ostalim mokrim sastojcima pa ih dodajte u mješavinu brašna. Promiješajte dobro ali tek toliko da se svi sastojci navlaže, nemojte pretjerati s miješanjem, pa sipajte u kalup za pećenje. Pecite na 175 C oko 45 minuta ili dok iz sredine ne izađe čist nož.

Ako servirate kolač za doručak najbolje ga je servirati bez preljeva, ali ako ćete ga jesti kao desert možete ga još vrućeg premazati marmeladom. Ja sam upotrijebila domaći džem od limuna koji se izvrsno nadopunjava s okusom banane i kokosa.

No comments:

Post a Comment