Saturday, May 1, 2010

Makrobiotički keksi od mrkve, zobi, tahinija i melase

Ovi “sendvič” keksi su nešto poput muesli kolačića vrlo blagog okusa. Ono što ih čini pravom poslasticom je punjenje od melase i tahinija. Ova kombinacija je inaće moj omiljeni preljev za palačinke. Melasu od rogača je moguće nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Ako je ne možete nabaviti možete je zamijeniti rižinim ili ječmenim sladom ili čak gorkom i tamnijom vrstom meda (npr. med od kestena). Također u trgovinama zdravom hranom postoji proizvod pod nazivom Karobela, koje je sličan mom namazu i također pogodan za makribotičku ishranu.
Recept:
Tijesto:
1 šalica integralnog brašna (oko 240 ml)
1 šalica ribane mrkve (oko 240 ml) (možete je ribati u procesoru ili sjeckalici)
1 šalica zobenih pahuljica
1/2 šalice meda (oko 120 ml)
1/2 šalice tahinija (oko 120 ml)
2/3 šalice sjeckanih oraha (oko 160 ml)
1 žličica praška za pecivo ili sode bokarbone
¼ žličice soli
1 žličica ribanog đumbira (ako ne možete nabaviti svježi, poslužit će i sušeni u prahu)
Punjenje:
1/3 šalice tahinija
1/3 šalice melase od rogača


Zagrijte pećnicu na 190 C i namasite dva kalupa za pećenje keksi (ili ih obložite papirom za pećenje).
U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke ze tijesto, mijesite rukom dok se svi sastojci ne pomiješaju. Žlicom vadite malene hrpice u kalupe za pećenje (ukupno 30 hrpica, odnosno po 15 u svaki kalup). Pecite jednu po jednu turu u sredini pećnice 10 – 12 minuta ili dok keksi ne dobiju zlatnu boju.
Ohladite kekse u kalupima za pećenje.
Pripremite punjenje tako da jednostavno pomiješate melasu i tahini. Namažite donju stranu pojedinog keksa sa žličicom namaza pa ga zalijepite za drugi keks. Dobit ćete oko 15 sendvič keksa. Ostavite ih u hladnjaku nekoliko sati da se namaz dobro stisne i keksi postanu kompaktni. Ovi keksi su izvrsni za doručak, poslužite ih uz čaj ili sojino mlijeko.

Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćin igre za ovaj mjesec je Zoran s bloga Good Food (Maybe). Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane


No comments:

Post a Comment