Wednesday, May 19, 2010

Kolač od jogurta

Ovo jedan od najjednostavnijih kolača kojeg ste jeli. Podjeća na one starinske biskvite kakve su pripremale naše mame. Samo za razliku od biskvita u ovaj kolač ide samo jedno jaje. Iznenađjujuće je ukusan i od integralnog brašna, kažem inenađujuće jer su ovakvi spužvasti kolači najčešće bolji od bijelog brašna. Ovo je kolač koji uvijek uspjeva, a najbolja mu je osobina, osim što je brz za pripremu, što vam za njegovu pripremu ne treba čak niti mikser, miješajte ga žičanom mješalicom. Možete ga poslužiti s voćem, džemom, jogurtom ili sladoledom, a ja ga najviše volim bez ičega, za doručak (uz čaj).

Recept:
1 jaje
1 i ¼ šalice običnog jogurta (oko 300 ml)
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
1/3 šalice maslinovog ulja (oko 80 ml)
2 šalice brašna (oko 480 ml)
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer


Zagrijte pećnicu na 175° C, namastite kalup za pećenje torte ili duboku okruglu tavu koja smije ići u pećnicu. U velikoj posudi pomiješajte jogurt, jaje, šećer, vaniliju i ulje. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Smjesu brašna dodajte smjesi jogurta i kratko promiješajte, nemojte previše miješati. Izlijte tijesto u kalup za pećenje i pecite oko 35 minuta ili dok kolač ne dobije lijepu smeđkastu boju i dok iz sredine ne izađe čist nož. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi pa ga premjestite da se poptuno ohladi na rešetki. Kolač poslužite na velikom tanjuru za tortu.

2 comments:

  1. Izgleda odlicno. Planiram da ubacim malo rendane kore od pomorandze.Napisacu kako je ispalo.Hvala na receptu!

    ReplyDelete