Ovo jedan od najjednostavnijih kolača kojeg ste jeli. Podjeća na one starinske biskvite kakve su pripremale naše mame. Samo za razliku od biskvita u ovaj kolač ide samo jedno jaje. Iznenađjujuće je ukusan i od integralnog brašna, kažem inenađujuće jer su ovakvi spužvasti kolači najčešće bolji od bijelog brašna. Ovo je kolač koji uvijek uspjeva, a najbolja mu je osobina, osim što je brz za pripremu, što vam za njegovu pripremu ne treba čak niti mikser, miješajte ga žičanom mješalicom. Možete ga poslužiti s voćem, džemom, jogurtom ili sladoledom, a ja ga najviše volim bez ičega, za doručak (uz čaj).
Recept:
1 jaje
1 i ¼ šalice običnog jogurta (oko 300 ml)
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
1/3 šalice maslinovog ulja (oko 80 ml)
2 šalice brašna (oko 480 ml)
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
Zagrijte pećnicu na 175° C, namastite kalup za pećenje torte ili duboku okruglu tavu koja smije ići u pećnicu. U velikoj posudi pomiješajte jogurt, jaje, šećer, vaniliju i ulje. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Smjesu brašna dodajte smjesi jogurta i kratko promiješajte, nemojte previše miješati. Izlijte tijesto u kalup za pećenje i pecite oko 35 minuta ili dok kolač ne dobije lijepu smeđkastu boju i dok iz sredine ne izađe čist nož. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi pa ga premjestite da se poptuno ohladi na rešetki. Kolač poslužite na velikom tanjuru za tortu.
Izgleda odlicno. Planiram da ubacim malo rendane kore od pomorandze.Napisacu kako je ispalo.Hvala na receptu!
ReplyDeleteizgleda zanimljivo
Delete