Friday, May 14, 2010

Krumpir pečen u kori, sa svježom ciklom i rikulom

Ima nešto posebno u krumpiru pečenom u ljusci za hladnih zimskih večeri. Za vjetrovitih Škotskih zima uživala sam u mnogim ovakvim većerama ali s masnijim i kaloričnijim nadljevima. Ovaj nadljev sam izmislila s namjerom da napravim ovo jelo lakšim, a svejedno vrlo hranjivim i ukusnim.
Recept:
4 velika krumpira
1 žlica maslinovog ulja
1 češnjak, fino nasjeckan
1 žličica soli
2 žličice limunovog soka
1,5 šalica rikule (oko 2 šake)
2 jušne žlice maslaca (ili maslinovog ulja)
papar
1 šalica ribanog mozzarella sira (ili drugog svjetlog i blagog sira)


Zagrijte pećnicu na 200 C. Dobro operite krumpire. Pecite ih bez ulja oko sat vremena ili dok kora ne bude hrskava, a sadržaj krumpira na dodir djeluje mekan. Možete i nožem isprobati da li je krumpir mekan ali pazite da vam se pritom ne raspadne. Dok se krumpiri peku pripremite nadljev. Ogulite i narežite na manje komade jednu svježu ciklu srednje veličine. Sameljite je u procesoru ili sjeckalici (ili je naribajte). Začinite je maslinovim uljem, solju, i češnjakom. Kad su krumpiri pećeni, stavite svaki na tanjur, pa ih otvorite tako da zerežete gornji dio kore. Stavite u svaki krumpir pola žlice maslaca pa ga s vilicom pomiješajte i pri tom gnječite krumpir kao da pravite pire krumpir. Dodajte mješavinu cikle, malo pomiješajte s krumpirom tek toliko da naglasite crvenilo cikle (pomiješano s blijelim krumpirom dobit ćete efektno ružičastu). Posipajte ribanim sirom te ukrasite listovima rikule i svježe mljevenim paprom. Poslužite odmah.

No comments:

Post a Comment