Monday, May 17, 2010

Cranachan s malinama (vegetarijanski)


Cranachan je tradicionalni škotski desert koji se priprema od slatkog vrhnja, zobenih pahuljica, meda, malina i whiskyja. Tijekom studija u Škotskoj jako sam zavoljela ovaj desert te sam ga od tada mnogo puta pripremala ali najčešće bez whiskyja kako bih ga prilagodila djeci. Nedavno sam međutim isprobala i vegetarijansku varijantu bez slatkog vrhnja. Premda je to priličan odmak od originalnog recepa, rezultat je vrlo sličan, a ovako pripremljen Cranachan je blagog okusa, idealan kao doručak za posebne dane ili kao ljetni desert. Pripremila sam ga sa sojinim mlijekom, a možete ga pripremiti i s rižinim mlijekom, pa čak i s kravljim mlijekom s jednakim rezultatom. Da pojednostavim: ovo je zapravo puding od zobi koji se slaže u redove s malinama i hrskavim pećenim zobenim pahuljicama koji su nalik mueslijima.

Recept:
Pečene zobene pahuljice:
1 šalica zobenih pahuljica
2 jušne žlice meda
U posudi pomiješajte pahuljice i med pa istresite u namašćen kalup za pećenje i pecite na 150 C – 175 C oko 30 minuta.
Sloj malina:
1 i ¼ šalice malina, svježih ili zamrznutih (oko 180)
1 jušna žlica meda
Prelijte maline medom, nemojte gnječiti maline
Puding od zobi:
1 jušna žlica gheeija ili maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećera
3 šalice mlijeka
1 i  ½ šalica zobenih pahuljica (oko 360 ml)
1 žličica ružine vodice (ovo možete izostaviti)
20 lijepih malina za ukrašavanje
U posudi za kuhanje pomiješajte zobene pahuljice s mlijekom pa ih kuhajte na laganoj varti 30-ak minuta ili dok se puding ne zgusne. Dodajte maslac, vaniliju i med, te ružinu vodicu ako je koristite.


Da biste složili Cranachan odaberite 4 lijepe staklene čaše. Stavite po nekoliko malina na dno svake čaše, posipajte ih sa žlicom pečenih zobenih pahuljica i prelijte s nekoliko žlica zobenog pudinga. Ponovite postupak s još jednim slojem. Završite tako da puding posipate s pečenim zobenim pahuljicama i ukrasite s po 5 malina. Poslužite dobro ohlađeno u hladnjaku (nekoliko sati ili preko noći). Za 4 porcije.



No comments:

Post a Comment