Dodatak kardamoma je potpuna slučajnost, nisam imala papar u zrnu pa sam onako poluautomatski umjesto papra ubacila par zrna kardamoma jer mi je izgledom bilo najsličniji. Taj kardamom je ispao pun pogodak, a da li dodatak naranče ili ljuskica ljute papričice, nešto od ovih začina čini ovaj karfiol jako posebnim. Ako ste skloni recikliranju, neki dan kad sam dovršila karfiol, bilo mi je žao baciti taj mirisni ocat. Stoga sam ga procijedila, ponovo prokuhala, napunila staklenku svježim šampinjonima, te prelila istim tim octom, zatvorila i kroz dva do tri dana imate ponovo staklenku jako ukusnog priloga uz vašu večeru.
Recept
Sastojci:
2,5 šalice karfiola razlomljenog na cvjetiće (1/2 manje glavice karfiola)
1 režanj češnjaka, zdrobljen
½ žličice kardamoma u zrnu
1,5 šalice octa (360 ml)
¼ šalice vode (60 ml)
1 jušna žlica meda
2 žličice soli
Kriška do dvije naranče, zajedno s korom
Ljuskice crvene ljute papričicem prema ukusu
Staklenka od 1 l
Staklenku isperite kupućom vodom. Oprani karfiol razdijelite na cvjetiće te njima napunite staklenku. Dodajte kardamom, češnjak i papričicu. U posudi zakuhajte ocat, vodu, sol i med. Kuhajte 1 minutu pa prelijte karfiol te zatim staklenku dobro poklopite steriliziranim poklopcem. Ostavite na hladnom da se kiseli tri tjedna. Ako ne možete izdržati, pokušajte ga kiseliti barem tjedan dana.
Obožavam kiseli karfiol i baš me zanima kakav je u ovoj kombinaciji! Fino mi izgleda! :))
ReplyDeleteJako volim ukiseljeno povrće, turšiju posebno:)
ReplyDeleteTvoja kombinacija karfiola, naranče i ljute paprike mi je ozbiljno zaintrigirala maštu, vrijedi probati, sigurna sam da je jako ukusna.
Lijep pozdrav i ukusan vikend ti želim.
sve je to zbog krize. Pored loših, i par dobrih stvari. Ljudi su se više okrenuli kuhanju kod kuće i home made stvarima! NAPOKON!!
ReplyDeleteodličan recept! nikad nisam probala kiseliti, maksimum moje "zimnice" su različite marmelade. Ne bih imala ništa protiv ovog zdravog karfiola :)
jako volim ukiseljeno povrće, kiseli karfiol je jedan od meni dražih
ReplyDeletesuper izgleda, odličan recept! Ja što sam starija također sve više pribjegavam ovakvim homemade delicijama
Joj baš super, možda bi se uklopio i moj romanesko. Samo imam jedno glupo pitanje, koji ocat? Vidim da je bijeli, ...alkoholni i kojeg postotka? Predpostavljam da je 9% onaj za salatu, ali nisam sigurna. Svi volimo kiseliš, i moja unučica i baš sam jučer pomislila da moram naći neku alternativu za tu njenu omiljenu namirnicu za sendviće.
ReplyDeleteHvala na komentarima :)
ReplyDeleteDunja, nemam bas previse iskustva s alkoholnim octom, obicno kiselim s rizinim, a u salate stavljam balsamico. Medjutim ovaj karfiol sam radila s najobicnijim alkoholnim octom (koji inace imam doma za ciscenje) ali kod mene na boci pise da je 5%tni. Bit ce da ako koristis 9%, mozes dodati jos vode. Ma znas i sama nije to neka mudrost. Obicno se u kiseljenje uopce ne dodaje voda, ali meni to bude onda prekiselo.
Volim ukiseljeno povrće, al moram priznati da NIKAD nisam probala ukiseljeni karfiol.. uopće nemam ideju kakvog bi to moglo biti okusa :)
ReplyDeleteVolim čitati tvoje postove, uvijek neka nova super ideja. I ja sam nekako u sličnim razmišljanjima. Baš sam si nedavno kupila kuharicu s receptima za marmelade, kiseliše i sl. (Preserves)
ReplyDeleteHvala Sweet.
ReplyDeleteA ova narandža me mami jako! Nisam ljubitelj turšije, jer u meni samo pobuđuje glad, ali nekada zaista prija. jako interesantno!
ReplyDeleteJedno pitanje....kod nas ima za kupiti mljeveni i u zrnu zeleni crni kardamom. Koji bi onda preporučili za ova recept. Hvala
ReplyDelete