Friday, March 4, 2011

Aromatičan ukiseljeni karfiol



Znate li da je kiseljenje opet „in“? Ljetos kad sam se vraćala u Ameriku, u avionu sam čitala neki od onih luksuznih časopisa (da, čitala u avionu na prekooceanskom letu, s dvoje male djece - i to sam uspjela doživjeti!) gdje sam naišla na nekoliko vrlo zanimljivih recepata za ukiseljeno povrće. Od tada mi te ideje čuče u glavi. Kako zazirem od svih procesuiranih i polugotovih proizvoda, tako sam prestala kupovati i ukiseljeno povrće. Suprug me već počeo zadirkivati da se približavam amiškom idealu - u našoj kuhinji je gotovo sve home-made. Zapravo, nisam ni imala potrebu za kiselinom, ona se uglavnom poslužuje uz teška jela i suho meso, što je kod nas rijetko na repertoaru. Međutim ima nešto posebno u ukiseljenom povrću, recimo oni sitni i hrskavi kiseli krastavčići, tko to ne voli? Tako mi je ovaj krafiol postao najdraži prilog uvečer uz sir, ili još bolje kruh s nekom domaćom paštetom, pa još cvjetić karfiola...divota. Osim što sadrži brojne vitamine, karfiol navodno spriječava karcinom, moćan je antioksidant, odličan je za detoksikaciju organizma, te ima protuupalna svojstva. Sve ove blagodati najbolje možete uživati tako da karfiol jedete sirov, kao što je to slučaj u ovom receptu.

Dodatak kardamoma je potpuna slučajnost, nisam imala papar u zrnu pa sam onako poluautomatski umjesto papra ubacila par zrna kardamoma jer mi je izgledom bilo najsličniji. Taj kardamom je ispao pun pogodak, a da li dodatak naranče ili ljuskica ljute papričice, nešto od ovih začina čini ovaj karfiol jako posebnim. Ako ste skloni recikliranju, neki dan kad sam dovršila karfiol, bilo mi je žao baciti taj mirisni ocat. Stoga sam ga procijedila, ponovo prokuhala, napunila staklenku svježim šampinjonima, te prelila istim tim octom, zatvorila i kroz dva do tri dana imate ponovo staklenku jako ukusnog priloga uz vašu večeru.

Recept


Sastojci:
2,5 šalice karfiola razlomljenog na cvjetiće (1/2 manje glavice karfiola)
1 režanj češnjaka, zdrobljen
½ žličice kardamoma u zrnu
1,5 šalice octa (360 ml)
¼ šalice vode (60 ml)
1 jušna žlica meda
2 žličice soli
Kriška do dvije naranče, zajedno s korom
Ljuskice crvene ljute papričicem prema ukusu


Staklenka od 1 l


Staklenku isperite kupućom vodom. Oprani karfiol razdijelite na cvjetiće te njima napunite staklenku. Dodajte kardamom, češnjak i papričicu. U posudi zakuhajte ocat, vodu, sol i med. Kuhajte 1 minutu pa prelijte karfiol te zatim staklenku dobro poklopite steriliziranim poklopcem. Ostavite na hladnom da se kiseli tri tjedna. Ako ne možete izdržati, pokušajte ga kiseliti barem tjedan dana.



11 comments:

  1. Obožavam kiseli karfiol i baš me zanima kakav je u ovoj kombinaciji! Fino mi izgleda! :))

    ReplyDelete
  2. Jako volim ukiseljeno povrće, turšiju posebno:)
    Tvoja kombinacija karfiola, naranče i ljute paprike mi je ozbiljno zaintrigirala maštu, vrijedi probati, sigurna sam da je jako ukusna.
    Lijep pozdrav i ukusan vikend ti želim.

    ReplyDelete
  3. sve je to zbog krize. Pored loših, i par dobrih stvari. Ljudi su se više okrenuli kuhanju kod kuće i home made stvarima! NAPOKON!!
    odličan recept! nikad nisam probala kiseliti, maksimum moje "zimnice" su različite marmelade. Ne bih imala ništa protiv ovog zdravog karfiola :)

    ReplyDelete
  4. jako volim ukiseljeno povrće, kiseli karfiol je jedan od meni dražih
    super izgleda, odličan recept! Ja što sam starija također sve više pribjegavam ovakvim homemade delicijama

    ReplyDelete
  5. Joj baš super, možda bi se uklopio i moj romanesko. Samo imam jedno glupo pitanje, koji ocat? Vidim da je bijeli, ...alkoholni i kojeg postotka? Predpostavljam da je 9% onaj za salatu, ali nisam sigurna. Svi volimo kiseliš, i moja unučica i baš sam jučer pomislila da moram naći neku alternativu za tu njenu omiljenu namirnicu za sendviće.

    ReplyDelete
  6. Hvala na komentarima :)
    Dunja, nemam bas previse iskustva s alkoholnim octom, obicno kiselim s rizinim, a u salate stavljam balsamico. Medjutim ovaj karfiol sam radila s najobicnijim alkoholnim octom (koji inace imam doma za ciscenje) ali kod mene na boci pise da je 5%tni. Bit ce da ako koristis 9%, mozes dodati jos vode. Ma znas i sama nije to neka mudrost. Obicno se u kiseljenje uopce ne dodaje voda, ali meni to bude onda prekiselo.

    ReplyDelete
  7. Volim ukiseljeno povrće, al moram priznati da NIKAD nisam probala ukiseljeni karfiol.. uopće nemam ideju kakvog bi to moglo biti okusa :)

    ReplyDelete
  8. Volim čitati tvoje postove, uvijek neka nova super ideja. I ja sam nekako u sličnim razmišljanjima. Baš sam si nedavno kupila kuharicu s receptima za marmelade, kiseliše i sl. (Preserves)

    ReplyDelete
  9. A ova narandža me mami jako! Nisam ljubitelj turšije, jer u meni samo pobuđuje glad, ali nekada zaista prija. jako interesantno!

    ReplyDelete
  10. Jedno pitanje....kod nas ima za kupiti mljeveni i u zrnu zeleni crni kardamom. Koji bi onda preporučili za ova recept. Hvala

    ReplyDelete