Monday, March 21, 2011

„Tri u jedan“ recept za američke palačinke od integralnog brašna



Za razliku od naših palačinki ili onoga što francuzi zovu crêpe, dakle tankih i prozračnih palačinki veličine tave, američke palačinke su male i debele. Tijesto za američke palačinke je puno gušće nego za crêpe, a da bi se postigla rahlost, obično se pripremaju sa sodom bikarbonom. Zbog sode bikarbone trebaju se kombinirati s jogurtom ili sličnim kiselim mliječnim sastojcima, kao što su kiselo vrhnje ili buttermilk. Gustoća tijesta se može postići većim udjelom brašna ali će palačinke biti mnogo ukusnije, mekše, rahlije i hranjivije ako to postižemo sastojcima poput pirea od bundeve, riccote sira, krem sira, maslaca ili kiselog vrhnja. Zbog svoje debljine, ove palačinke trpe razne dodatke u tijesto, najčešće borovnice ili komadiće čokolade te suho voće. Iz istog razloga ove palačinke podnose gotovo sve vrste brašna i pahuljica od cjelovitih žitarica.

Uz malo iskustva vrlo brzo ćete se izvježbati pripremiti ove palačinke „iz ničega“, odnosno od onoga što vam se taj čas nađe pri ruci. Važno je da tijesto ne miješate previše – tako ćete dobiti rahlo tijesto. Američke palačinke se obično poslužuju s javorovim sirupom, ali i s drugim preljevima, poput čokoladnog ili karamel preljeva, meda, rižinog ili ječmenog slada te raznih voćnih sirupa. Moj omiljeni preljev je od tahinija i meda koji je vrlo hranjiv, a izvrsno se slaže s raznim voćem. Zbog brzine pripreme, ove palačinke često pripremam za doručak ili za desert, a o raznim kombinacijama bi se bez problema mogla napisati čitava kuharica. Stoga mi se i u ovom postu bilo teško odlučiti za jedan recept, pa prilažem „tri u jednom“ receptu:

1. Palačinke od integralnog brašna s preljevom od svježih brusnica i meda

2. Palačinke od integralnog brašna i borovnica s preljevom od tahinija i meda

3. Palačinke s komadićima čokolade i bananom

Premda mislim da je usporedba ovih i tankih palačinki besmislena, jer su to dva različita deserta, reći ću samo da je osnovna prednost ovih palačinki što u velikoj tavi možete peći barem 4 palačinke istovremeno, pa ćete s pečenjem biti vrlo brzo gotovi. U vrtiću moje kćeri jedna je mama s djecom pripremala palačinke, poslužite se njezinim trikom – pekla je palačinke u pekaču (naravno otklopljenom), a kako je njegova površina veća od bilo koje tave, istovremeno možete ispeći čak 10-ak palačinki te tako nahraniti poveće društvance u tren oka. Što se tiče dječjih zabava, čak i za svečanije prilike poput dječjih rođendana, s ovim palačinkicama ne možete pogriješiti.



Recept


Sastojci:


Osnovno tijesto za palačinke:


1 šalica integralnog brašna (240 ml)
½ šalice običnog brašna (120 ml)
2 jušne žlice smeđeg šećera
¼ žličice soli
½ žličice soda bikarbone
¼ žličice cimeta
1 jaje
3/4 šalice kiselog vrhnja (180 ml)
3/4 - 1 šalica mlijeka (180 – 240 ml)
Ulje ili maslac za podmazivanje tave


Pomiješajte sve suhe sastojke za palačinke. U posebnoj posudi pomiješajte jaje, vrhnje i 3/4 šalice mlijeka. Prelijte tekuće sastojke preko suhih i promiješajte žičanom mješalicom. Nemojte previše miješati. Ako je tijesto pregusto dodajte i preostalih ¼ šalice mlijeka. Tijesto treba biti znatno gušće od onog za tanke palačinke, tako da se jedva razlije po tavi, ali ipak dovoljno da se svaka palačinka sama razlije, a ne da je morate razmazivati kako biste dobili željenu debljinu.


U najvećoj tavi koju imate ugrijte žlicu maslaca ili ulja te žlicom zapremnine 50 ml, sipajte tijesto na tavu. Pustite da se tijesto samo od sebe razlije po tavi. Palačinke trebaju biti promjera oko 9 cm i debljine oko 1 cm. Pecite palačinke sa svake strane oko 2 minute dok ne dobiju lijepu boju. Pecite ih na laganoj vatri kako ne bi zagarale.


Složite po dvije do četiri palačinke u toranj te ih prelijte preljevom od brusnica i ukrasite svježim bobicama.


Za palačinke od borovnica: na kraju u tijesto nježno umješajte ½ šalice svježih ili zamrznutih borovnica. Poslužite ih s preljevom od tahinija i meda, ili s medom, javorovim sirupom, rižinim ili ječmenim sladom te ih ukrasite svježim bobicama.


Za palačinke od čokolade i banana: na kraju u tijesto nježno umješajte ½ šalice čokolade narezane na sitne komadiće i jednu bananu narezanu na kolutiće. Ove palačinke će biti dovoljno slatke same po sebi pa ih možete poslužiti bez preljeva.


Za 16 palačinki (4 – 6 osoba), nešto više ako pripremate palačinke s dodacima u tijestu


Preljev od brusnica:


1/3 šalice svježih ili zamrznutih brusnica
½ šalice meda


Da biste pripremili preljev od brusnica pomiješajte brusnice i med u procesoru dok ne dobijete glatki umak. Možete ga i procijediti kroz fino cjedilo. Umak može stajati nekoliko dana u hladnjaku.


Preljev od tahinija i meda:


1 šalica tahinija
½ šalice meda


Da biste pripremili preljev od tahinija i meda, pomiješajte tahini i med ugrijane na sobnu temperaturu. Umak u hladnjaku možete držati mjesecima. Ovisno o gustoći meda i tahinija, preljev bi mogao ispasti vrlo gust pa ga je stoga praktično držati ga u posudi s aplikatorom poput onih u kojima se drži med (možete isprati ambalažu od upotrebljenog meda pa je iskoristiti). Preljev od tahinija je jednako ukusan ako umjesto meda upotrijebite neku drugu vrstu tekućeg slada. Naš omiljeni nadljev za palačinke je tahini s melasom od rogača. Ako možete nabaviti melasu od rogača svakako isprobate ovaj čudesni namaz.



14 comments:

  1. Obožavam integralni kruh, palačinke... jako mi se sviđa recept i sigurna sam da ću ga brzo isprobati.
    Sve pohvale!
    Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  2. prije par dana sam prvi put pokušala napraviti američke palačinke i baš sam se namučila, meni one naše tanke idu ko od šale, ali ove su me stvarno izmučile i trebalo mi je nekoliko komada da nisam dobila praksu koliko tijesta i na kojoj temperaturi... sljedeći put ću upotrijebiti ove umake jer mi se dopadaju

    ReplyDelete
  3. Ja sam navikla uglavnom na tople, tanke palačinke punjene nutelom, ali ove definitivno mame!!! :)

    ReplyDelete
  4. Mislim da ću ovo već večeras da napravim!

    ReplyDelete
  5. Iskreno meni je i sam tahini s medom dovoljan, to je tako dobro, božanstveno i još ove palaćčinke:))
    Razmišljam da ih odmah zamijesim!

    ReplyDelete
  6. Predivne palačinke, neobične, ali moram priznati da nikada nisam probala tahini...

    ReplyDelete
  7. Američke palačinkice radila sam možda 2-3 puta u životu, a ako ću ih ubuduće još koji put raditi, bit će to po ovom tvom receptu, jako mi se sviđa. Posebno me mami ova varijanta s borovnicama i superzanimljivim preljevom od tahinija i meda

    ReplyDelete
  8. Iako sam ih jela u originalu moram priznati da se nisam navukla. Meni su one poslastica, sama za sebe, desert. Za doručak mi je to malo previše, ali ono što jako volim to je javorov sirup i godinama ga nisam jela, evo već ima 12 godina. Ima ga ovde u prodaji ali je jako skup. Čak su nas sa školom vodili kada smo bili u Kanadi da vidimo kako se cedi javorov sok iz drveta. Ne znam da li toga ima kod nas i da li je nekome palo napamet to da radi. Ovo je svakako zdravija varijanta tipičnog doručka. Ko nije probao svakako mora probati.

    ReplyDelete
  9. Napravljene i pojedene:)
    Izvrsno, brzo i jednostavno! Moji sinovi su prezadovoljni a mužu se ne sviđaju, ... stari ziheraš - jede samo što ga je mater naučila još dok ga je mlijekom dojila!

    ReplyDelete
  10. Savršene su!
    Inače ih jako volim, a jedno vrijeme sam ih često i radila, bez obzira na to moj dragi je ostao vjeran našim klasičnim palačinkama tako da u zadnje vrijeme ne insistiram na američkima. :)
    Uvijek me oduševe tvoje kreativne kombinacije, svakako ću isprobati nešto od ponuđenih ideja. :)

    ReplyDelete
  11. Odlične ideje. Zanima me u ovom namazu s tahinijem, koliko se doista osjeti sezam?

    ReplyDelete
  12. Hvala vam na komentarima.

    Jelena, mislim da znam o cemu govoris. Premda jako volim javorov sirup, palacinke kakve si pretpostavljam jela u Kanadi, a to su obicno palacinke od bijelog brasna pecene na maslacu i koje plivaju u javorovom sirupu su meni previse i za desert, a kamoli za dorucak. Moji recepti su sasvim nesto drugacije. Integralno brasno i voce, a sto se tice slatkoce, niti jedna od ovih tri varijante nije puno sladja od müsli ili slicnih mjesavina zitarica za dorucak iz ducana zdrave hrane.

    Snjeza, hvala ti sto si isprobala recept, drago mi je da se svidja barem jednom dijelu obitelji :)

    Jubistacha, ne znam sto bih ti odgovorila - s obzirom da se umak sastoji 50% od tahinija, vjerovatno se on osjeti. Nekome tko ne voli sezam, ili opcenito okus sjemenki i orasastih plodova se ovaj umak mozda ne bi svidjeo. Ovaj umak sam otkrila jednom kad sam kupila melasu od rogaca. Nisam znala sto bih s njom, pa sam na ambalazi pronasla ovaj jednostavan recept. Moji su svi bili s tim odusevljeni, stalno smo pravili palacinke s tim. Onda nas je jednom posjetio prijatelj iz Sirije i odusevio se kad je vidio kod mene taj umak. Veli da su njih kao djecu u Siriji shopali s tim, to je njima valjda kao Nutella na zapadu. Kasnije sam slicne umake jako puno vidjala po veganskim i "zelenim" kuharicama. Meni je u svakom slucaju puno ukusniji od slicnih namaza iz ducana zdrave hrane poput Carobele. Po ljeti znam doruckovati samo zdjelicu voca preliveno ovim umakom. Taj dorucak me drzi energiziranu i situ satima...

    ReplyDelete