Wednesday, November 3, 2010

Conchas – Meksička slatka peciva

Concha na španjolskom znači školjka po čemu su ova dekorativna peciva dobila naziv. Conchas spadaju među najproslavljenija slatka peciva, a posebni su po svojoj slatkoj ispucaloj površini u raznim bojama. Prvi put sam na recept za conchas naišla na izvrsnom blogu o kruhu Wild Yeast, a nakon što sam proučila još nekoliko recepata došla sam na ideju da ih napravim od kukuruznog brašna. Kukuruz je ionako tipičan za meksičku kuhinju. Bijelo brašno od kojega se inaće prave izbjegavam gdje god mogu, a bojala sam se da bi integralno pokvarilo njihove živahne boje. Boje koje sam upotrijebila su naravno prirodne (začini). Nadalje, poprilično sam pojednostavnila cijeli proces jer su me recepti za conchas zapravo uvijek odbijali svojom kompliciranošću. Nije ovo još uvijek baš najjednostavniji recept ali ako želite nešto doista posebno i vrijedno divljenja upustite se u avanturu.

Recept:


Tijesto:
1,5 šalica kukuruznog brašna (360 ml)
2,5 šalice običnog brašna (600 ml)
2 jušne žlice suhog kvasca
1 žličica soli
1/3 šalice smeđeg šećera (80 ml)
1 jaje
55 g maslaca na sobnoj temperaturi
1 šalica tople vode (240 ml)
1 žličica mljevenog cimeta


Gornji sloj:
115 g maslaca
1 šalica bijelog brašna (240 ml)
½ šalice bijelog šećera u prahu (120)


Prirodne boje:
1 žličica kurkume
1 jušna žlica kakaoa
1 jušna žlica zelenog čaja
1 žličica mljevenog chillija ili crvene paprika


Pomiješajte u posudi sve sastojke za tijesto kuhačom pa zatim mijesite rukom dok ne dobijete glatko, čvrsto tijesto. Pokrijete posudu pa ostavite tijesto da se diže oko sat vremena na toplom mjestu.


U međuvremenu napravite gornji sloj za peciva: pomiješajte u posudi maslac, šećer u prahu i brašno dok ne dobijete vrlo fino glatko tijesto. Podijelite ga na 4 jednaka dijela. U svaki dio tijesta umijesite boju odnosno začin – kurkumu za žutu boju, kakao za smeđu, mljevenu paprika za crvenkastu i zeleni čaj za zelenkastu - dok tijesta ne postanu potpuno jednolično obojena. Pokrijte obojena tijesta da se ne suše i ostavite ih sa strane.


Na podlogu koju ste lagano posuli brašnom istresite kukuruzno tijesto te ga podijelite na 16 djelova. Od svakog komada oblikujte lopticu. Svaki od obojenih komada tijesta podijelite na 4 dijela kako biste dobili ukupno 16 komada obojenog tijesta, kojega također formirajte u kuglice. Svaku kuglicu obojenog tijesta spljoštite između dlanova, što tanje možete, pa zatim njime prekrijte lopticu od kukuruznog tijesta. Tapšanjem i laganim pritiskivanjem osigurajte da se obojeno tijesto zalijepi za kukuruzno tijesto. Ako vam bilo koje tijesto zbog suhoće bude teško oblikovati slobodno malo navlažite ruke vodom dok ovo radite. Nožem urežite brazde u obliku školjke, zasjecajući površinu obojenog tijesta, ali ne i dalje. Ponovite postupak sa svih 16 peciva te ih stavite u dva kalupa za pečenje, a zatim ostavite ponovo na toplom mjestu, otkrivene, da se dižu još 30 minuta.


Dok ukrašavate peciva, a još više dok se peciva ponovo dižu, gornji sloj će dosta popucati, ne brinite, to je upravo zaštitni znak ovih peciva.
Zagrijte pečnicu na 190 C i pecite peciva oko 20 minuta.
Ohladite peciva na rešetki i poslužite ih još tople.
Za 16 peciva
Napomene:

- Za prirodne boje možete upotrijebiti mljevene sušene jagode ili maline (za ružičastu boju).
- Ako ne jedete bijeli šećer, sameljite svjetliji smeđi šećer u električnom mlincu za kavu.
- Ako imate električni mlinac za kavu sameljite kukuruzno brašno. Kukuruzno brašno je naime često grubo samljeveno, što ova peciva može učiniti žilavima. Ako želite mekša peciva možete smanjiti udio kukuruznog brašna i povećani udio bijelog brašna. Možete naravno upotrijebiti i samo bijelo brašno ako ne upotrebljavate drugačija brašna.

                                       Tijesto obojeno prirodnim bojama za gornji sloj peciva
Tek izrađena peciva, prije drugog dizanja i pečenja

14 comments:

  1. Ovo mi je na maloj slici prvo izgledalo poput cvijeća! :) Opet super i znam da se ponavljam al stvarno ne znam šta bih ti više lijepo napisala kad je sve uvijek tako fino i super izgleda! Pusa! :))

    ReplyDelete
  2. Fantastično! Ni ja ne volim boje u kolačima, tako da mi je ovaj izbor sa začinima izvrstan!

    ReplyDelete
  3. Prelepo i vrlo interesantno, sigurno ćemo isprobati.

    Kosti od belanjaka su bile hit kod moje ćerke, hvala za ideju :))).

    ReplyDelete
  4. jako interesantno, ovo bi voljela isprobati

    ReplyDelete
  5. Hvala vam na komenatrima, drago mi je da vam se recept svidjeo

    ReplyDelete
  6. Hvala ti. Samo da znas, ja jos uvijek ne mogu ici na tvoj sajt :( ali ovih dana cu zvati nekoga da mi to pogleda pa cu nadoknaditi :)

    ReplyDelete
  7. Hehe pa ja ne mogu vjerovati:)!
    Zar je to problem samo sa mojim blogom ili..?

    ReplyDelete
  8. nije bas samo s tvojim, ali od domacih koje provjeravam, samo sa nekolicinom imam problem. rijesti cu to ne brini, samo tko ce tebe stici kad si tako aktivna :) svaki dan na dashboardu vidim nesto novog kod tebe, a sve izgleda zanimljivo pa mi ej bas zao da ne mogu vidjeti.

    ReplyDelete
  9. Hehe hvala ti..ma sve je u povijesti:)
    uz kavicu je sve brže i zanimljivije!
    PUSA draga

    ReplyDelete
  10. Jako zanimljiv recept, ovo mi je potpuno novo jelo i jako me zainteresiralo. Peciva su savršenih boja, a pretpostavljam da su jako ukusna i svakako ću isprobati recept. :)

    ReplyDelete
  11. Od svih tvojih fantasticnih recepata ovaj je bio prvi koji je zamirisao u mojoj kuhinji :) Skoljkice su predivne u svakom smislu te reci, a nisu ni tako komplikovane koliko se na prvi pogled cini!!! Toplo ih preporucujem svima, a tebi hvala sto si mi priblizila ovu divotu :)))

    ReplyDelete
  12. Hvala ti na povjerenju i reklami :) Drago mi je da su ti se svidjele

    ReplyDelete