Tuesday, December 21, 2010

Eksperiment: Keksi Licitarska srca i prvi dan zime


Kad sam nedavno objavila recept za Gingerbread Men kekse dugo sam nakon toga razmišljala o hrvatskom prijevodu da bih kasnije zaključila da je veseli Gingerbread čovječuljak zapravo pandan našem šarenom licitarskom srcu. Zanimljivo je da u hrvatsko-engleskom riječniku Željka Bujasa čak i stoje prijevodi: licitrarski kolač - gingerbread, a licitarsko srce - gingerbread heart. Razmišljala sam kako bi bilo dobro da možemo za Božić praviti licitarska srca i ponositi se svojom tradicijom umjesto da žalimo što kod nas nema za kupiti kalupa za Gingerbread Men kekse. Licitarsko srce je zapravo jestiv keks samo što možda sastojci nisu vremenom razvijali pa svakako nisu prilagođeni nekoj zdravijoj prehrani. To što ćemo uskoro za Božić radje praviti Gingerbread Men kekse nego licitarska srca vjerovatno zahvaljuje i tome što neki djelovi licitarskih srca i nisu jestivi.

Stoga sam u ovom receptu kombinirala dvije ideje: izgled licitarskih srca i ono što na engleskom zovu „stained glass cookies“ (vitraj keksi), u nas još zvani i „stakleni“ keksi, koji imaju sredinu izrađenu od bombona koji im zbog providnosti daje efekt stakla odnosno vitraja. Ono malo ogledalce koje je najčešće zaštitni znak licitarskog srca zamijenila sam tim jestivim stakalcima. Oblik je ostao isti, a pokušavajući ostati u okviru jestivih i prirodnih sastojaka, umijesto crvene glazure napravila sam jednostavno i jestivo čokoladno tijesto. Bijelom šećernom glazurom pokušala sam ukrasiti srca što sličnije originalnim licitarskim srcima. Keksići su vrlo ukusni ali pogodni i za pripremu poklona ili ukrašavanja božićnog drvca.

Jedan moj polupradjed bio je licitar. Moj ga tata često spominje jer je za razliku od ostatka obitelji u kojoj su svi bili liječnici i sudci, imao “likovnjačku” crtu kao i ja. Živio je u Koprivnici. Kuća njegovog oca još uvijek postoji, kao i grobnica jednog od njegove braće liječnika koju je napravio kipar Frano Kršinić. Nadam se da mi moj predak ne bi zamijerio na ovom pokušaju da se tradicija prezentira u malo osuvremenjenom obliku, a da li je eksperiment uspio ostavit ću vama na prosudbu.

Sretan vam prvi dan zime!

Recept:


Sastojci:


2 i 2/3 šalice brašna (640 ml)
1/2 žličice soli
1žličica praška za pecivo
1 šalica smeđeg šećera (240 ml)
1/3 šalice kakaoa (80 ml)
225 g maslaca
1 veliko jaje
1 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer


Karamel:
2 šalice šećera (480 ml)
6 jušnih žlica vode (180 ml)


Glazura za ukrašavanje:
1 šalica šećera u prahu (prosijanog) (240 ml)
1 jušna žlica vode (30 ml)


Sastojke za tijesto pomiješajte u procesoru ili rukom u posudi i izradite dok ne dobijete jednolično tijesto. Nemojte previše mijesiti. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 sat, a može i preko noći.
Razvaljajte tijesto na podlozi koju ste posuli brašnom. Pazite da brašna ne bude previše kako ne biste poremetili lijepu čokoladnu boju keksima. Poslažite ih u limove za pečenje pa oštrim nožem izrežite četverokut u sredini svakoga. Pecite kekse 12 minuta na 175 C, rotirajući ih jednom nakon 5 minuta kako biste osigurali ravnomjernost pečenja. Izvadite ih te ohladite u limovima, nemojte ih još odvajati od papira.


Da biste pripremili karamel, otopite šećer u vodi pa kuhajte 5 – 10 minuta dok smjesa ne postane boje jantara. Pazite da šećer ne izgori. Vrlo pažljivo žličicom ispunite prozorčić unutar keksa karamelom. Ohladite potpuno kekse, a zatim ih odlijepite od papira. Poslažite ih na radnu podlogu pa ih ukrasite šećernom glazurom.


Pripremite šećernu glazuru tako da šećer pomiješate s vodom. Dobro promiješajte. Glazuru istresite na dno vrećice sa zip zatvaračem, dobro zatvorite vrećicu pa joj odrežite jedan kut kako biste napravili sićušnu rupicu kroz koju ćete istisikivati glazuru. Ukrašene kekse osušite na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Glazura treba biti tvrda na dodir. Nakon toga kekse pospremite u kutiju, a da biste sačuvali savršen izgled odijelite svaki red voštanim papirom ili celofanom.

Napomene:

Postoje dva načina za izradu vitraj keksa. Jedan je ispunjavanjem pečenih keksa vrućim karamelom, opisan u receptu. Drugi i malo jednostavniji je s kupovnim bombonima. Kupovne bombone smjestite u vrećicu sa zip zatvaračem pa ih zdrobite valjkom. Prije pečenja ispunite prozorčić na keksima drobljenim bombonima koji će se u pečenju rastopiti tako da će efekt biti isti.

Imajte na umu da rad s vrućim karamelom može biti vrlo opasan, ni u kom slučaju nije pogodan za ukljućivanje djece! U slučaju da vam vrući karamel padne na kožu opečeno mjesto odmah stavite pod ledenu vodu.




Keksi za djecu


Čokoladno tijesto iz recepta pogodno je za izradu svakovrsnih keksa iz prigodnih kalupa. Da biste uključili djecu napravite duplu mjeru tijesta te dajte djeci da sama razvaljaju tijesto, režu keksiće, a zatim najbolji dio – ukrašavanje (crtanje šećernom glazurom). Djeca će uživati što su ukljućena u pripreme za blagdane. Moji su svoje baš jučer napravili:


i još jedna pahuljica za vas...


15 comments:

  1. Vrlo uspješan eksperiment,u ovoj kombinaciji Licitarska srca izgledaju još ljepša!

    ReplyDelete
  2. Predivno, predivno, PREDIVNO... ne znam šta bi ti drugo rekla :)

    ReplyDelete
  3. Aaaa odlična ideja!!
    Baš super za ukrašavanje
    bora na starinski način..
    a i za prigristi nešto
    slasno u međuvremenu hehe!
    PUSA

    ReplyDelete
  4. Liciderska srca koja mogu da se jedu-odlicno!

    ReplyDelete
  5. Ne, ovo nije dobro, ovo je savršena slastica, ima sve uvjete za kolač broj jedan ovog Božića. Za to ima sve uvjete, prvo ideja, zdrave namirnice i treće etno baština uklopljen u sve to. Bravo!

    ReplyDelete
  6. Ja sam odusevljena!!!! Srceka su predivna!

    ReplyDelete
  7. Prekrasni su i svaka ti čast na ideji i realizaciji.
    Prije par godina su stakleni keksi bili pravi hit na našim blogovima ali ja ih nisam stigla isprobati nadam se da hoću ove godine, posebno jer bi voljela napraviti ovakva licitarska srca, mislim da bi ovo bio savršen poklončić. :)

    ReplyDelete
  8. Ova suvremena licitarska srca su predobra ideja!! Jako mi se sviđaju :)
    Jeste li tako okitili bor?
    p.s. što znači "polupradjed"?

    ReplyDelete
  9. Hvala svima na prekrasnim komentarima!
    mojamediteranskakuhinja, prosle godine smo bor kitili keksicima, a ove nekim drvenim ukrasima ali isto hand-made by djeca :)
    A sto znaci polupradjed? neki dan sam razgovarala s tatom o tim detaljima, pa smo zajedno zakljucili da mi je bio neki polupradjed, licitar je bio sin brata od mog pradjeda, mozda je to onda zapravo poludjed...ili djed iz drugog koljena? ne znam ni sama kako se to kaze...

    ReplyDelete
  10. Genetika je genijalna stvar. Nekada se deci da talenti preskoče toliko generacija, pa se onda napokon ponovo pojavi neko u porodici sa istim sklonostima, talentima, manirima.... Videla sam ove kekse i prelepi su!
    Nije mi jasno, piše u modlama peći. Da li se oni vade modlama oblika srca ili svaki ostane u sojoj modli sa kojom se iseče?
    Volim Franju Kršinića i imam jednu malu skulpturu kod kuće.

    ReplyDelete
  11. Jelena, mislila sam na kalupe za pecenje keksa, kalupi, tepsije, protvan...kako se ti vec kaze. Normalno se peku kao i svaki drugi keksi...a rezu se modlicama u obliku srca.

    ReplyDelete
  12. pardon i hvala ti sto si mi ukazala na ovu gresku, mislim da se kalup za pecenje keksa kaze pleh ili lim, morat cu provjerit u rijecniku...jer da, kalup je nesto drugo

    ReplyDelete
  13. Prelepa su ti srca!!! Pravila sam prosle godine staklene keksice sa tvrdim bombonama u svim mogucim oblicima i razmisljala da ove godine isprobam varijantu sa karamelom ali kako stvari stoje izgleda da od staklica ipak nece biti nista ;) Ova ideja mi zvuci jako dobro i pamtim je za neke naredne godine kad deca malo porastu i bude vise vremena za izradu ovakvih sitnih detalja :)))

    ReplyDelete
  14. oduševljena samo ovom idejom, licitarska srca su stvarno orginalna, svaka čast

    ReplyDelete