Sunday, December 12, 2010

Glazirani losos, edamame, integralna riža, klice mungo graha i sezamove sjemenke


Mnogi ljudi tvrde da ne vole soju, ali vjerujem da su to oni koji nisu isprobali edamame. Edamame su mahune soje (nezrela soja) tzv. japanska soja, a konzumira se poglavito u istočnoj Aziji. Međutim zbog svog prelijepog okusa i hranjivosti ovo povrće je postalo „trendy“ među ljubiteljima zdrave prehrane te ga se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Zbog svoje hranjivosti i iscjeljujućih svojstava zovu ga još i čudom od povrća, a bogato je izoflavonoidima, vlaknima te A i C vitaminima. Edamame su osim toga kompletan protein, što ih čini odličnim izborom za vegetarijance. Edamame se kratko kuhaju i poslužuju „na lešo“, blago posoljene.

U ovom jednostavnom iscjeljujućem obroku kombinirala sam ih s lososom koji je pečen „na naglo“ i tek lagano na kraju prokuhan u glazuri od soja sosa. Integralna riža je kuhana u vodi bez začina. Klice mungo graha (zelene soje) su poslužene u dressingu od rižinog octa i ljute papričice. Cijelo jelo je posuto prženim sjemenkama sezama.

Klice mungo graha možete sami klijati kod kuće što je vrlo praktično u zimskim mjesecima dok je opskrba povrća slabija. Na dnu recepta priložila sam i detaljne upute za klijanje ajurvedskih klica od mungo graha.


Recepti:


Glazirani losos


4 manja filea lososa
2 jušne žlice maslinovog ulja

Za glazuru:
4 jušne žlice soja sosa (120 ml ukupno)
4 žličice rižinog octa
4 žličice smeđeg šećera


Lososove filee prosušite između papirnatih ubrusa te ih prepecite 5 minuta sa svake strane u tavi s malo ulja, dok ne dobiju lijepu boju. Izvadite ih na tanjur te u istoj tavi prokuhajte sve sastojke za glazuru. Kad se umak malo zgusne vratite losos u tavu te s obje strane prepecite još jednom kako bi glazura obložila cijelu površinu lososa.


Kuhana riža

1 šalica ingralne riže
2 šalice vode


Rižu preberite, operite te skuhajte u vodi 40 minuta poklopljeno ili dok riža ne bude mekana.

Salata od klica mungo graha


3 šalice klica mungo graha
Za dressing:
1 mali režanj češnjaka, sitno nasjeckan
½ žličice soli
1 žličica smeđeg šećera
2 jušne žlice rižinog octa
1 jušna žlica sezamovog ulja (ili maslinovog ulja)
1/4 žličice ljuskica ljute crvene papričice


Klice mungo graha operite i dobro ocijedite. Sastojke za dresing pomiješajte u posudi te prelijte preko klica.


Edamame na lešo


25 dkg edamama
2 šalice vode
¼ žličice soli


Edamame skuhajte u vrućoj vodi 5 minuta. Ocijedite i odmah poslužite.


Posluživanje:


Izvadite rižu na tanjure žlicom za vađenje sladoleda.
Losos izvadite i prelijte ga žličicom glazure kako bi se lijepo zasjajio.
Izvadite edamame i salatu. Sjemenke sezama lagano prepecite u tavi dok ne puste miris. Odmah posipajte jelo.


Ajurvedske klice od mungo graha


Kako klijati sjemenke mungo graha kod kuće
Recept sam preuzela s ajurvedskih internet stranica AyurBalance

Recept:


½ šalice mungo graha (zelene soje) (120 ml)
Nekoliko debljih papirnatih ubrusa
Fino cjedilo
Posuda s poklopcem (kod izbora posude imajte na umu da će se klice otprilike utrostručiti u volumenu)


- preberite grah
- Operite temeljito grah u zičanoj cjediljci
- Natopite grah preko noći (8 – 10 sati). Ujutro ga dobro iscijedite
- Obložite dno posude s poklopcem, s nekoliko slojeva kuhinjskih papirnatih ubrusa. Rubove ubrusa možete malo podići tvoreći pritom oblik gnjezda
- rasporedite grah u gnjezdo papirnatih ubrusa, poklopite posudu I ostavite na toplom mjestu 24 sata.
- Provjerite klice nakon 24 sata. Možete ih odmah upotrebljavati ali ako ih želite nastaviti klijati dobro ih isperite u cjedilu pod mlazom vode te ponovite postupak s papirnatim ubrusima.
Za ajruvedsku kuhinju najbolje su klice od oko 2,5 cm. Kada klice prije kuhanja isperete većina zelenih ljuskica će se isprati. Ako pokoja ostane ne brinite.

U mojoj kući je dosta hladno tako da sam posudu s klicama drzala neposredno na izvoru topline. Stoga sam s oduševljenjem primijetila da su moje klice proklijale već nakon nekoliko sati prvog jutra. Nakon 24 sata klice su bile dužine 2 cm. Premda ih se moglo već tada konzumirati željela sam da budu barem 2,5 cm te sam ih dobro isprala u cjedilu i stavila klijati još 24 sata. Nakon ukupno 48 sati klijanja klice su bile dugačke 2 – 3 cm dakle onako kako je idealno za ajurvedsku ishranu. Ponovo sam ih isprala, ocijedila i pohranila u staklenu posudu s poklopcem u hladnjak. Ovakve klice možete konzurirati nekoliko dana, idealne su za „stir-fry“ (povrće porženo u woku), za salate, sendviče ali zbog svoje ljepote i dekorativnosti možete ih uportijebiti za dekoraciju jela poglavito na kanapeima. Djeca uključena u postupak klijanja će vjerovatno htjeti kušati klice, moji ih obožavaju i jedu ih bez ičega kao grickalice (ima li išta zdravije?).

11 comments:

  1. Joj što ovo dobro izgleda, Sweet! Sad sam gladna! A i opet sam nešto novo naučila... :)) Pusa!

    ReplyDelete
  2. Sve ukupno mi se jako dopada a pogotovo ova priča sa klicama mungo pasulja koga imam... znači jede se tako sveže, bez bilo kakve obrade... E to moram praviti...

    ReplyDelete
  3. Jučer sam prolistala cijeli tvoj blog. Zapravo on nije za prolistati nego ga treba učestalo koristiti, Imaš izvrsne savjete, odlične ideje i sviđa mi se kako je "obojen" zdravom prehranom. Sve potpisujem!

    ReplyDelete
  4. Fantastična kombinacija, a tek slike....Obožavam klice i često ih pravim, obožavam i lososa.. ma sve iz ovog recepta volim:) Zaista odlično izbalansiran objed.
    Slažem se sa Dunjom, tvoj blog treba konzumirati a ne samo pročitati!

    ReplyDelete
  5. Cula sam za Edamame i da su jako zdrave ali nisam zapravo znala ni sto je to ni kako se sprema. Hvala na temeljitom objasnjenju!

    ReplyDelete
  6. ovo je moja vrsta hrane.:)
    sad bih sjela na avion i priduzila ti se (a ja se bojim aviona...:()...:))))
    btw nacin kako si pripremila losos se naziva jos i teriyaki. ne znam da li si namjerno napisala samo glazirani ili si tako nasla recept... ali dobro je znati ako naides negdje na termin teriyaki.:)

    ReplyDelete
  7. Hvala svima na komentarima!

    Maslinka, da, klice se mogu jesti svjeze, a obrada, samo dobro zvakanje :)

    Dunja, dala si mi jako lijepi kompliment, a jos veci je s obzirom od koga mi dolazi :)

    Snjezana, hvala ti na komentaru ali pobogu...pa znam sto je teriyaki :) Recept je moj, a nazvala sam ga glazirani losos, zato sto se tako i slicno pripremljen losos uglavnom naziva tako (kako u restoranima, tako i u literaturi). Teriyaki nisam spomenula zato jer ovo nije teryaki sos, buduci da ne sadrzi ni sake, ni mirin.
    Jelo je samo inspirirano Japanom, a buduci da dosta dobro poznajem japansku kuhinju dopustam si biti malo kreativna u tome :)Ovo je neka fuzija japanske, makrobioticke i ajurvedske kuhinje.
    Ali glavno je da ti se svidja :)

    ReplyDelete
  8. Jako mi se sviđa ova kombinacija, sve namirnice volim, a oduševili si me kako si sve to lijepo servirala. Ovo mora biti i bomba okusa i mirisa jednako koliko je i estetska. :)

    ReplyDelete
  9. hi!
    i mislila sam da znas sto je teriyaki.:)))))
    jedna draga japanka koju poznajem iz skole, koju moja djeca pohadaju, mi je na upit ima li dobar teriyaki recept odgovorila kako je to vrlo jednostavano i da sve sto mi treba jest shoyu, secer, rizin ocat ili sake. ostala sam iznenadena jednostavnoscu a ona mi je na to rekla kako je japanska kuhinja vrlo jednostavna i da je npr. cesnjak nepoznata stvar u njoj, tj. da je to zapadanjacki dodatak japanskim jelima.

    ReplyDelete
  10. Tako je, japanska kuhinja je vrlo jednostavna u smislu zacina, ali zato su sastojci prvorazredni i svjezi, nasuprot nekim drugim azijatskim kuhinjama koje zacinima "maskiraju" namirnice koje mozda i nisu tako idealne. Zato je japanska meni omiljena :) Imam srecu sto mi je teta japanka pa sam upoznala i onu malo uobicajeniju japansku kuhinju, a ne samo onu iz "fancy" japanskih kuharica od vrhunskih chefova. medjutim sto se tice teriyakija on se uglavnom radi s mirinom ili sake, a s rizinim octom je cini mi se malo vise makrobioticka verzija. da sam napisala losos u teryiaki sosu lako se mogao netko javiti i reci da to nije pravi teriyaki sos tako da u svakom slucaju mislim da nema nikakve potrebe sitnicariti oko ovog naziva. provjeri malo u literaturi, vidjet ces da je "glazed salmon" vrlo uobicajeni naziv ovakvom jelu.

    ReplyDelete
  11. odličan post s mnogo korisnih informacija za mene, jako mi se dopada kako je ovo posluženo na tanjuru

    ReplyDelete