Friday, December 17, 2010

Prhki keksi s limetom

Dok sam tražila ideje za blagdanske kekse, pronašla sam ideju za ove obične ali vrlo popularne kekse s limetom kod Marthe Stewart koja inaće ima cijelu zbirku odličnih recepata za deserte s limetom. Ovi kesići su pomalo nalik našim vanili kiflicama, ako zamislite da umjesto vanilije imaju okus limete. Keksi su napravljeni na vrlo precizan način. Sami po sebi jedva da su uopće slatki tako da postaju "pravi" tek nakon što se uvaljaju u šećer u prahu, tako da unatoč tome što su velikodušno posuti šećerom, nisu preslatki. Tope se u ustima, a premda su vrlo jednostavni jako su dekorativni na blagdanskom stolu i sigurno će biti hit među ostalim keksićima. Za njih vrijedi poslovica “Manje je više”. Pošto sam vas u prethodnom
kilometarskom postu prilično zagnjavila neću duljiti, isprobajte ovaj jednostavan recept.


Recept:


18 dkg maslaca, na sobnoj temperatrui
1 šalica šećera u prahu (240 ml) (60 ml za tijesto, a 180 ml za uvaljati gotove kekse)
Fino naribana korica od dvije limete
2 jušne žlice soka od limete (60 ml)
2 žličice ekstrakta vanilije
2 šalice brašna (480 ml)
Prstohvat soli


Sastojke za tijesto pomiješajte u procesoru (pazite, samo 60 ml šećera ide u tijesto). Umjesto u procesoru možete tijesto izraditi i rukom u posudi. Kada tijesto postane glatko podijelite ga na dva djela. Od svakog komada tijesta napravite kobasicu pa ih umotajte u foliju ili voštani papir. Stavite kobasice hladiti u zamrzivač oko pola sata.
Zagrijte pečnicu na 175 C. Pripremite dva kalupa za pečenje keksa te ih premažite uljem ili obložite papirom za pečenje.
Odmotajte kobasice te ih oštrim narežite na tanke ploške i poslažite u kalupe za pečenje. Pecite kekse 13 minuta.
Ohladite kekse 10-ak minuta u kalupu, a zatim ih još dosta tople stavite u veću vrećicu sa zip zatvaračem u koju ste prethodno stavili preostalih 180 ml šećera u prahu. Nježno protresite vrećicu i okrenite je nekoliko puta kako bi svi keksi bili obloženi šećerom. Ako ste jedni od onih koji još uvijek kekse u šećer u prahu uvaljavaju jedan po jedan, sigurna sam da će vam se ovaj trik svidjeti. Kekse zatim potpuno ohladite te poslažite u kutije u kojima mogu stajati do 2 tjedna, na sobnoj temperaturi.
Za 52 keksa
- U originalnom receptu je dio brašna zamijenjen gustinom. Dodatak gustina keksima daje nevjerovatnu prhkost, baš kao kod kupovnih keksa izrađenih od izbijeljenog brašna. Ako želite takve kekse, odvadite dvije jušne žlice brašna i nadomjestite ih istom količinom gustina.
- Ako umjesto tekuće esencije vanilije koristite vanili šećer, dodajte u tijesto dvije male žličice vode kako ne bi bilo presuho.

10 comments:

  1. Odlično,
    veliki sam ljubitelj slastica sa limunom,
    a ova kombinacija sa limetom vjerujem da
    je za moj ukus zaista čista petica!
    PUSA!!!

    ReplyDelete
  2. Svakako ću probat ove keksiće, a i volim okus limete. Slikica predivna.

    ReplyDelete
  3. Obozavam ukus limuna u kolacima.
    Testo je isto kao i za keksice melting moments, koje cesto pravim.
    Sledeci put cu da probam da dodam limetu.

    ReplyDelete
  4. Limetu obozavam, tako da sam sigurna da bi mi se svidjeli:) Manje je vise je definitivno ono cega se drzim kod keksica, odlicno!!

    ReplyDelete
  5. Divno, deluje slatko osvežavajuće :D

    ReplyDelete
  6. U naslovu procitam prhki keksi sa cimetom, citam dalje a ono nigde cimeta... izgleda da sam stvarno premorena ;)
    Keksici zvuce odlicno, volim limetu :)

    ReplyDelete
  7. Ovo mora biti perfektno, jako volim keksiće s citrusima, a kod ovih mi se sviđa i činjenica da nema jaja u tijestu.

    ReplyDelete
  8. keksi super izgledaju i rado bih probala, ali me muči pitanje: ribati ili ne ribati koricu špricanih limuna/limeta... koje ti koristiš?

    ReplyDelete
  9. Hvala svima na komentarima.

    Ana, melting moments, vanilice, sve je to tu negdje, varijacije na temu.

    Andrea, mislim da izostavljanje jaja iz tijesta upravo doprinosi prhkosti. Probala sam razne veganske recepte bez jaja i ti keksici su takodjer zacudjujuce prhki, a od intergralnih se brasna.

    mojamediteranskakuhinja, problem sa spricanim agrumima je ozbiljan, kod mene ima za kupiti organskih agruma, a u HR je najbolje nabaviti agrume u sezoni sazrijevanja kad ih iz Dalmacije donose na trznice. Agrume treba dobro oprati, a zatim naribati koricu i zamrznuti je. Tako se moze koristiti tijekom cijele godine.

    ReplyDelete
  10. Radila sam ih i super su! Odlično su uspjeli!

    ReplyDelete