Sunday, December 19, 2010

Veliki, tanki, vrlo đumbirasti zobeni keksi

Znam da malo pretjerujem sa slatkim u poslijednje vrijeme, ali kada ću ako ne sada u predbožićno vrijeme, objavljivati recepte za kekse? Teško je međutim pronaći smisao u postavljanju recepta za zobene kekse kada na internetu postoji takva poplava izvrsnih i svakovrsnih zobenih keksa. Dovoljno je samo proguglati vrstu zobenih keksa kakve volite kod vaših omiljenih domaćih ili stranih food bloggera. Kao ljubitelj zobi, pravim ih slatke i slane, s komadićima čokolade, grožđicama, suhim voćem ili bez ičega...a ove mirišljave keksiće sam izmislila ljetos i otada ih vrlo često pravim. Razlog tome su zdravi sastojci i hranjivost što ih čini vrlo praktičnim doručkom „s nogu“, a osim toga ne sadrže brašno već samo zobene pahuljice. Drugi razlog je što su vrlo veliki i tanki pa su time malo drugačiji od drugih keksa i zbog toga omiljeni kod moje djece. Ako još niste pripremali ovakve tanke kekse vjerujem da će vam biti zanimljiva ova jednostavna tehnika izrade. Premda su ovo svakodnevni keksi, možete ih prirediti kao malo zdraviji dodatak vašoj blagdanskoj kolekciji slastica.


Recept

Sastojci:


3 šalice zobenih pahuljica (720)
115 g maslaca, na sobnoj temperaturi
1/3 šalice smeđeg šećera (80 ml)
1/3 šalice meda (80 ml) (u zamjenu može i rižin ili ječmeni slad)
2 žličice cimeta
2 jušne žlice ribanog đumbira (može poslužiti i manja količina suhog đumbira u prahu)
¼ šalice kokosovog brašna (60 ml) (umjesto kokosa možete upotrijebiti mljevene bademe ili orahe)
½ žličice soda bikarbone
Prstohvat soli


Sve sastojke pomiješajte u procesoru dok se tijesto ne počne formirati u kuglu. Izvadite tijesto na komad folije, zamotajte ga i stavite u hladnjak oko sat vremena, a može i preko noći.
Zagrijte pečnicu na 175 C. Pripredite dva kalupa za pečenje keksa te ih obložite papirom za pečenje ili namažite uljem.
Podijelite tijesto na pola, pa zatim svaku polovicu na 8 djelova. Oblikujte kuglice koje zatim spljoštite među dlanovima kao da radite pogačice. Poslažite pogačice u kalupe za pečenje ostavljajući puno razmaka između njih.
Odrežite komad plastične folije veličine kalupa pa prekrijte pogačice folijom i rukom pritiščite dok keksi ne postanu vrlo tanki. Pažljivo odlijepite foliju te u svaki keks, za ukras, utisnite malu žličicu zobenih pahuljica. Pecite kekse 10 minuta, s tim da nakon 5 minuta rotirate kalup kako bi se keksi ravnomjerno pekli.
Za 16 velikih keksa


Napomene:

- Kekse možete pripremiti i bez procesora ali u tom slučaju trebate koristiti zobeno brašno jer će se u protivnosti tijesto raspadati. Zobeno brašno može biti grublje mljeveno, a ako ga ne možete nabaviti možete ga pripremiti tako da u električnom mlinčiću za kavu ili sjeckalici sameljete zobene pahuljice.

- Ako koristite procesor svejedno je da li ćete upotrijebiti mekane ili tvrde zobene pahuljice jer će se ionako samljeti.
- Za ukrašavanje keksa koristite tvrde zobene pahuljice jer su one dekorativnije.
- Ideja za ukrašavanje je toliko da ih je nemoguće nabrojati, od kokosa, grubo rezanih orašastih plodova i suhog voća, do sjemenki sezama, maka, komadića čokolade, ili pak limunski šećer*
- Rotiranje kalupa s keksima tijekom pečenja je trik kojim se možete poslužiti kod izrade gotovo svih keksa, a omogućuje da se keksi peku ravnojerno i da ne zagaraju. Za razliku od spužvastih kolača kada ne smijete otvarati pečnicu, kod pečenja keksa slobodno možete otvrotit pečnicu i provjeravati da li je sve kako treba.

Limunski šećer


Recept

Sastojci:


½ jušne žlice naribane korice limuna (otprilike 1 limun)
2,5 jušne žlice šećera u prahu


Zagrijte pečnicu na 150 C.
Pomiješajte u zdjelici limunovu koricu i šećer pa protrljajte među prstima. Namrvite smjesu po papiru za pečenje te stavite u zagrijanu pečnicu.
Pecite 10 minuta, te ostavite da se suši/hladi u odškrinutoj pečnici.
Ohlađen limunski šećer će biti tvrd i slijepljen, odlijepite komadiće od papira i namrvite ga u zdjelicu. Ove žute mirisne mrvice su vrlo dekorativne i osim na ovim keksima (stavljajte ih na kekse prije pečenja) vjerujem da će naći još mnoge namjene u vašoj kuhinji.

7 comments:

  1. Baš jesu zamljivi i drugačiji od drugih, a super mi je ovaj način izrade prikazan u fotkama. :)
    Ovakvi keksi su doručak u kojem bi čak i ja uživala. :)

    ReplyDelete
  2. Jako mi se svidjaju, i pogotovo zato sto nemaju brasno, a djumbir mi je omiljeni zacin tako da su ovi keksici bas po mojoj mjeri. A i stvrano je pravo vrijeme za izradu keksica:))

    ReplyDelete
  3. Ovo je baš ono što mi treba... super izgledaju...

    ReplyDelete
  4. Predivna poslastica uz čaj za zimske dane :)

    ReplyDelete
  5. Hvala na komentarima - drago mi je da vam se svidjaju! Moji keksi naravno nisu dočekali Božić, ide druga tura... :)

    ReplyDelete
  6. Its like you read my mind! You appear to know a lot
    about this, like you wrote the book in it or something.
    I think that you could do with a few pics to drive
    the message home a bit, but other than that, this is excellent
    blog. A great read. I will certainly be back.

    Here is my web site: business blogging

    ReplyDelete