Tuesday, March 29, 2011

Indijska tandoori piletina s naan lepinjama



Premda se trudim jesti što zdravije, lagala bih kad bih rekla da baš nikada ne žudim za dobro začinjenom „junk“ hranom. Pa ako ni vi niste bezgrešni isprobajte ovu super pikantnu i ukusnu piletinu. Zapravo u ovom receptu nema ništa nezdravo pa stoga dovodi u pitanje zašto bismo se uopće trovali „junk“ hranom, kad postoje ovakva jela.

Tandoori piletina je indijsko i pakistansko jelo, koje je zbog svojeg iznimnog okusa vrlo popularno i na zapadu. Piletina je marinirana u jogurtu i mješavini začina (tzv. tandoori masala) te pečena na vrlo visokoj temperaturi u tradicionalnim zvonolikim keramičkim tzv. tandoor pećima koje dostižu temperaturu od
900 °C, pri kojoj piletina dobiva hrskavu koricu, dok je iznutra toliko mekana da se doslovce raspada. U istim pećima se peku i naan lepinje. Pretpostavljam da nemate tandoor pećnicu kod kuće pa stoga prilažem recept za pripremu u običnoj pećnici. Uz to imajte na umu da je ovako marinirana piletina idealna za roštilj pa zabilježite recept s obzirom da dolazi vrijeme roštiljanja i druženja na otvorenom.



Recept


Tandoori piletina


Sastojci:
6 – 8 komada pilećih bataka ili zabataka


Za marinadu:
1 šalica jogurta (240 ml)
2 jušne žlice soka od limuna
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
1 jušna žlica sitno nasjeckanog svježeg đumbira
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica mljevenog korijandera
½ žličice mljevene ljute crvene papričice*
¼ žličice papra
¼žličice mljevenog kardamoma
¼ žličice mljevenih klinčića
2,5 žličice soli
½ jušne žlice meda


Ulje za podmazivanje
Svježi korijaner, kolutovi luka i kriške limuna/limete za garniranje


Piletinu operite, ocijedite te je izbodite vilicom i zeražite nožem mjestimično. Ovaj postupak će osigurati pravilno prodiranje marinade u meso.
U posudi pomiješajte sve sastojke za marinadu pa prelijte njome piletinu.
Poklopite posudu i ostavite meso u hladnjaku da se marinara najmanje 6 sati, a naduže 24 sata.
S vremena na vrijeme okrenite piletinu kako biste bili sigurni da se ravnomjerno marinara.
Prije pečenja izvadite piletinu na sobnu temperature barem 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 250 C. Postavite komad aluminijske folije u lim za pečenje te je premažite uljem. Otresite marinadu s komada piletine te ih poslažite na foliju.
Pecite 20–ak minuta. Izvadite piletinu, okrenite svaki komad, pa prelijte s po jednu žlicu marinade na svaki komad. Ponovo zapecite još 20 –ak minuta. Marinada oko mesa će potpuno pocrniti, odnosno izgoriti. Piletina također mjestimično može biti crna. Treba biti hrskava izvana, a meka i sočna iznutra.
Tandoori piletina je najbolja sama s kriškama limuna i obilnom salatom, eventualno poslužite uz nju naan ili pita lepinju. Da biste postigli svečaniju prezentaciju, umotajte vrhove bataka u aluminijsku foliju.

*Možete upotrijebiti kajensku papričicu u prahu, chili u prahu ili neku drugu ljutu crvenu papričicu u prahu – smisao je u tome da ova papričica daje prilično ljut okus marinadi, ali također i da je oboji, zbog čega tandoori piletina ima karakterističnu privlačno crvenu boju (u nekim receptima se u tu svrhu dodajte čak i umjetna crvena boja).

Naan lepinje

Premda Naan lepinje uglavnom pravim napamet, i radim ih okrugle, ovaj put sam isprobala recept iz Tassajarske kuharice i bili su vrlo ukusni, a osim toga dobila sam odličnu ideju da ih pravim u obliku suza, koja mi se jako dopala. Dodala sam i lišće curryja koje možete izostaviti ili utisnuti neko drugo lišće npr. peršin – vrlo dekorativni dodatak, bez puno truda.

Sastojci:


Koristite se šalicom od 240 ml
3,5 šalice brašna
½ šalice integralnog brašna
1 jušna žlica suhog kvasca
1 šalica tople vode
1 žličica soli
3 jušne žlice gheeija ili maslaca
1 šalica jogurta


Pomiješajte sve sastojke u posudi pa kad se sastojci spoje istresite smjesu na podlogu i zamijesite tijesto. Mijesite ga desetak minuta, a zatim ga stavite u posudu koju ste premazali uljem, poklopite i ostavite na toplom mjestu sat vremena.
Izvadite tijesto na podlogu koju ste posuli brašnom. Podijelite ga na 8 djelova. Od svakog komada tijesta napravite lopticu pa ih ostavite još 15 minuta pokrivene krpom.
Ugrijte pećnicu na 250 C. Premažite uljem dva lima za pečenje.
Svaku lopticu dlanovima razvucite u lepinju u obliku suze. Poslažite ih u limove za pečenje posprejajte s malo vode i zalijepite lišće carryija, ako ga koristite.
Pecite 12 – 15 minuta ili dok ne dobiju lijepu boju. Premažite lepinje gheeijem ili maslacem i poslužite toplo.




17 comments:

  1. Fantastično, marinada mi se jako sviđa, sastojci su super!
    A tek naan lepinje, brzo spremam receptić, hvala!
    Lijep pozdrav i pohvale za post:)

    ReplyDelete
  2. Nikada nisam jela tandoori jer piceketinu ne jedem, pa neću ni ovu. Ali, bilježim jer konačno imam recept za marinadu (imam sve sastojke) i napraviti ću upravo ovako za ostatak familije za koje sam sigurna da će uživati u indijskim okusima. Baš me veseli probati nešto novo. I lepinjice, dakako!

    ReplyDelete
  3. Hvala, hvala, hvala, ovo moram obavezno probati, izgleda predobro:))

    ReplyDelete
  4. jako dobra hrana! ove naan lepinje su mi odlične

    ReplyDelete
  5. Superrr mi je ovaj recept i isprobacu ga, mozda vec sutra...Kardamom sigurno necu naci....al sta da se radi, cega nema bez toga se mora!
    Davno sam imala neku malu knjizicu sa odlicnim receptima za pastu i testo i tu je bio recept za naan lepinje koji sam tada pravila i nikad vise, a knjigu sam nekome dala i nisam je dobila nazad grrrrrrrrrrr
    Sada imam fin recept :)

    ReplyDelete
  6. baš odlično mi zvuči ova piletina
    ja već duže vrijeme imam u planu napraviti naan lepinje međutim samo stalno mi dolazi nešto drugo, a i stalno sam u nekoj strci i stisci s vremenom

    ReplyDelete
  7. Kad stavim sa strane sve mediteranske kuhinje koje obožavam, indijska mi je najdraža kuhinja. Obožavam njihove mirise i začine, način na koji pripremaju hranu... Ma sve mi se sviđa u toj kuhinji. Uvijek tražim neke nove indijske recepte i informacije tako da ti zahvaljujem na ovom receptu i sigurno ću ga isprobati. :)

    ReplyDelete
  8. Hvala vam na komentarima.

    Κάθαρσις, mislim da bi se na isti ancin mogle marinirati i neke druge vrste mesa ako ne jedes piletinu.

    Knjiski Moljac, kardamom se moze izostaviti - pokusaj staviti cimet umjesto.

    Andrea, premda cesto kuham indijsku hranu, ne objavljujem puno na blogu jer mi se cini da nema previse inetersa. Tako da uglavnom zasad idem s dobro poznatim i vrlo uobicajenim indijskim jelima, za koje znam da se svima svidjaju :)

    ReplyDelete
  9. Nekoliko stvari sam naučila u postu. Nikada se ne bi setila da meso izbocka pre nego što ga marinira. Logično! Ponekad zaboravim da marinirano meso vratim na sobnu temperaturu, a to je takođe jako bitno.
    O indijskoj kuhinji ne znam mnogo. Samo ono što čitam sa vaših blogova i gledam na Travel kanalu. Ne znam kako bi ovo bilo ako bi se jedan začin izostavio. Da li to remeti sklad ostalih začina. Obično volim da pratim ceo recept i postupak, pa me zanima. Znam da nije jelo isto kada mi umešamo prste pa ga prilagođavamo.

    ps ja nemam strpljanja da merim i premeravam u šoljice, jer ih nemam, ali cenim kada neko kao ti to sve odradi za nas

    ReplyDelete
  10. Samo da se pohvalim, danas je ova piletina po tvome receptu "planula"!! Svi su prstiće lizali:)) Hvala ti još jednom na trudu koji ulažeš u ovaj prekrasan blog:))

    ReplyDelete
  11. Eda, jako mi je drago da vam se svidjeo recept, hvala ti na povjerenju :)

    Jelena, ovo je neka klasicna indijska mjesavina zacina ali trpi promjene, itekako. Provjeri na interentu i vidjet ces da postoje razne varijacije Tandoori chicken. Mislim da neke idu s lukom, cimet umjesto kardamoma, med u vecinu ne ide, i tako...Vidi i ovu moju puretinu:
    http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/12/kasnojesenska-iscjeljujuca-gozba.html
    dakle tu su drugaciji zacini u marinadi od jogurta i nema okus po indijskom ali je svejedno famozna.
    Pravilno mariniranje + ovakav nacin pripreme i uspjeh ne bi trebao izostati, cak i ako nece imati okus po indijskom :)
    Ne znam tocno o kojem se zacinu radi, ali za povremeno kuhanje indijske hrane nije na odmet nabaviti "Garam masalu" (mjesavina zacina koja se mislim moze nabaviti u trg. zdrave hrane). Citam sa svog pakiranja garam masale sadrzi: kumin, papar, korijander, kardamom, klincic, ginger, miskatni orascic, mace (to je isto mislim vrsta nelog muskatnog orascica) i cassia (vrsta cimeta).

    ReplyDelete
  12. Hvala Sweer Green. Imam Garam Masalu jer sam je kupila zbog Andreinih pilećih ražnjića. Nisam smela da stavim količinu koju je ona navela, pa sam smanjila i jako mi se dopalo.
    A ovaj jogurt. Da li je to jogurt tečan kao naš ili je to ona gušća varijanta kao kiselo mleko? Fascinira me grčki jogurt koji se pominje na mnogim blogovima. Meni to liči na miks kisele pavlake i kiselog mleka. Da li grešim?

    ReplyDelete
  13. Jelena, obicni jogurt je dovoljno dobar za marinadu, premda je indijski jogurt nesto gusci, poput grckog. Grcki jogurt nije nista drugo nego procijedjeni obican jogurt. Cijedis ga kroz duplu gazu ili jako fino cjedilo dok ne dobijes gustocu nesto izmedju sira i jogurta. Za jos bolji ukus moze se u jogurt dodati malo slatkog vrhnja. Ja ga cesto pravim ali za ovaj recept stvarno nema potrebe, slobodno upotrijebi najobicniji jogurt.

    ReplyDelete
  14. Hvala! Vidima da ga svi koriste, a mi ga nismo koristili dok smo bili u Vašingtonu, pa me je kopkalo. Jedina stvar koja mi je nadostajala tamo je bio jogurt. Mama je kiselila mleko, ali ja to tada nisam htela jesti.
    Hvala!
    ps one sličice radim u paint programu. Najprostije moguće. Paste....smanjim sliku...

    ReplyDelete
  15. Isprobano danas - odlično! Iako ne jedem kruh, morala sam napraviti lepinje i tako mi je drago da sam se odlučila na samo pola smjese inače bih pojela svih 8 komada! :)

    ReplyDelete
  16. Izzy, hvala na kometaru, drago mi je da ti se svidja!

    ReplyDelete