Tuesday, June 15, 2010

Muffini od bundeve (ili od batata)

Ovi muffini su jednako ukusni ako ih napravite od svježe ribane narančaste bundeve ili od narančastog batata. Ovisi o tome što vam je u određeno doba godine dostupno. Ako vam se recept svidi sjetite ga se na jesen kada imate viška bundeve, sameljite je u procesoru za hranu te zamrznite (u paketiće od po 420 ml), pa ćete tako moći uživati u ovim muffinima tijekom cijele godine.

Recept:

1 šalica integralnog brašna (oko 240 ml)
½ šalice običnog brašna (oko 120 ml)
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone (ako nemate, upotrijebite prašak za pecivo)
¼ žličice soli
1 žličica mljevenog cimeta
¼ žličice mljevenih klinčića
1/8 žličice ribanog muškatnog oraščića
2/3 šalice fino mljevenih badema (oko 160 ml)
1 ¾ šalice sitno ribane svježe bundeve (ili batata) (oko 420 ml)
½ šalice maslinovog ulja (oko 120 ml)
2 jaja
¼ šalice mlijeka, sojinog ili kravljeg (oko 60 ml)
Za ukrašavanje:
1,5 jušna žlica tahinija
1,5 jušna žlica melase od rogača (ili ječmenog slada)


Ogulite i narežite na kocke bundevu (ili batat) pa sameljite sitno u sjeckalici ili procesoru za hranu. Možete i naribati na sitniji ribež. Zagrijete pećnicu na 190 C. Obložite kalup za muffine papirnatim čašicama. 
Pomiješajte sve suhe sastojke u posudi za miješanje, pa im dodajte bundevu. 
U posudi za mjerenje pomiješajte sve tekuće sastojke pa ih dodajte suhim sastojcima. Promiješajte tek toliko da se sastojci spoje, ne previše, nemojte koristiti električni mikser već žičanu mješalicu ili kuhaču. Žlicom rasporedite tijesto u kalupe te pecite 20 – 25 minuta ili dok se muffini lijepo ne dignu.


Dok se muffini hlade pripremite preljev tako da u zdjelici pomiješate melasu (slad) i tahini. Smjesu sipajte u malu vrećicu za zamrzavanje. Škarama odrežite kut vrećice kako biste dobili sičušnu rupicu kroz koju ćete istiskivati preljev po muffinima. Učinite to dok su muffini još topli. Pazite da ne budu vrući jer bi se preljev mogao previše razliti pri visokoj temperaturi.
Za 12 muffina.
Ako ne možete nabaviti melasu od rogača upotrijebite običnu melasu, ječmeni ili rižin slad ili pak tamniji med.
Ako ste na dijeti ili pokušavate smanjiti unos šećera slobodno smanjite količinu šećera do ½ šalice. Recept je namjenjen za desertne muffine, a s manjom količinom šećera bit će pogodni za doručak ili za zdravi snack.

No comments:

Post a Comment