Tuesday, June 15, 2010

Puding od mrkve - Gajar Ki Kheer

Možda će vam se u prvi čas učiniti čudnom kombinacija mlijeka i mrkve, ali ovo je vrlo česta kombinacija u indijskim i ajurvedskim slatkišima pa vjerujem da će vam se svidjeti. Najčešće se priprema sa kardamomom jer taj začin olakšava probavu mlijeka. Kardamom možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Ako niste navikli na kardamom možete ga zamijeniti mljevenim cimetom. Ružina vodica daje prekrasan miris ovom pudingu ali ako je ne možete nabaviti slobodno je izostavite ili pak nadomjestite vanilijom. Svi spomenuti začini se izvrsno slažu s ovim blagim, kremastim pudingom od mrkve kojemu dodatak riže daje potrebnu gustoću.

Recept:

4 šalice mlijeka (kravljeg ili sojinog) (oko 960 ml)
2 jušne žlice bijele riže kratkog zrna (oko 30 ml)
2 šalice sitno mljevene ili ribane mrkve (oko 480 ml)
1/2 šalice smeđeg šećera
2 jušne žlice fino mljevenih badema (oko 30 ml)
1/2 žličice mljevenog kardamoma (možete umjesto upotrijebiti mljeveni cimet)
1 žličica ružine vodice (možete izostaviti ili nadomjestiti vanilijom)
2 jušne žlice gheeja (ili maslaca) (oko 30 g)
15 badema, grubo nasjeckanih i poprženih u tavi


U procesoru ili električnoj sjeckalici sameljite očišćenu i na manje komade izrezanu mrkvu. U velikoj posudi za kuhanje pomiješajte mlijeko, rižu, mrkvu i šećer te pustite da smjesa zakuha. Smanjite vatru pa kuhajte uz povremeno miješanje drvenom kuhačom, otklopljeno, oko 35 minuta ili dok se puding ne zgusne i počne odvajati od dna posude. Pred kraj dodajte ghee ili maslac, te kardamom ili cimet. Maknite s vatre pa umješajte ružinu vodicu ako je koristite. Izlijte vrući puding u kalupe ili ukrasne čaše. Na fotografiji sam pudinge ulila u fleksibini silikonski kalup za muffine. Nakon što ste ih uhladili na sobnoj temperaturi ostavite pudinge u hladnjaku oko 4 sata. Ohlađene pudinge izvrnite na tanjuriće ili poslužite u čaši. Posipajte ih bademima koje ste prethodno grubo isjeckali nožem na dasci, pa kratko popržili u tavi (pazite da ne izgore, trebate ih pržiti tek toliko da puste miris).
Za 4 – 6 osobe
Ovaj recept je moja ulaznica za food bloggersku igru "Ajme, koliko nas je". Domaćin igre za ovaj mjesec je Zoran s bloga Good Food (Maybe). Igra je započela u kolovozu 2008, na inicijativu food blogerice Snježane

No comments:

Post a Comment