Sunday, June 13, 2010

Tofu i Kačamak

Kačamak je tradicionalno jelo slično polenti odnosno zagorskim žgancima ali se umjesto od kukuruzne krupice priprema s kukuruznim brašnom. Tradicialnano se jede u Bosni, Bugaraskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. Najčešće se jede nadjeveno feta sirom, a kombijaciju s tofuom otkrila mi je “Mala kuharica” blogerica koja tradicionalnu Blakansku kuhinju prilagođava makrobiotičkoj i zdravoj prehrani (http://sandrinmlin.blogspot.com/). Kačamaku sam dodala miso za puniji okus i malo kurkume za intenzivniju boju. Pečeni, gnječeni tofu sam začinila marinadom od soja sosa, a gotovo jelo sam garnirala graškom, njegovim lišćem, cvijetom i mahunama. Premda kod nas nije uobičajeno, mladi grašak, kao i njegove mahune, lišće i cvijet možete jesti svježe. Svakako pazite da ne biste upotrijebili cvijet ukrasnog graška koji može biti otrovan. Upotrijebite samo provjerene cvjetove, po mogućnosti iz vlastitog vrta. Naravno kačamak s tofuom možete poslužiti i s drugim povrćem te salatama.

Recept:
Tofu:
2 jušne žlice maslinovog ulja
500 g tvrdog tofua
2 jušne žlice soja sosa
1 žličica limunovog soka
1 žličica meda
Kačamak:
2 šalice kukuruznog brašna (oko 480 ml)
8 šalica vode (oko 2 l)
2 jušne žlice bijelog misa (ili 1 – 2 žličice soli)
1 jušna žlica maslinovog ulja
½ žličica kurkume
Za ukras:
papar
½ šalice svježeg graška

Cvijet, lišće i mahune svježeg graška iz vašeg vrta


U posudi za kuhanje pomiješajte vodu u kojoj ste prethodno otopili miso i kukuruzno brašno te pustite da zakuha. Smanjite vatru pa uz miješanje drvenom kuhačom kuhajte 15-ak minuta. Na kraju umješajte kurkumu i maslinovo ulje pa poklopljeno ostavite dok pripremate tofu.


Da biste pripremili "kajganu" od tofua rukama izgnječite tofu. Pripremite marinadu tako da u maloj zdjelici pomiješate soja sos, med i limunov sok. U tavi zagrijete maslinovo ulje pa na vruće ulje bacite izdrobljeni tofu. Miješajte drvenom kuhačom i pecite 10-ak minuta dok tofu ne dobije lijepu zlatnu boju. Maknite s vatre, prelijte s marinadom i dobro promiješajte kako bi se marinada ravnomjerno upila u komadiće tofua.


Na tanjur rasporedite kačamak, a zatim po njemu složite tofu. Pospite graškom i ukrasite prema ukusu.
Za 4 osobe





No comments:

Post a Comment