Friday, June 11, 2010

Rižoto od tofua

Recept:
25 dkg tofua, izrezanog na kockice
3 jušne žlice maslinovog ulja
2 mrkve srednje veličine, narezane na štapiće (ili 1,5 šalica tj. 360 ml narezane mrkve)
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
kolutić svježeg đumbira sitno nasjeckanog (ako nemate svježi đumbir poslužit će i đumbir u prahu)
½ žličice soli
½ šalice graška (može i zamrznuti) (oko 120 ml)
2 šalice vode (oko 480 ml)
2 jušne žlice bijelog misa
1 šalica basmati riže ili riže dugog zrna (oko 240 ml)
1/8 žličice papra
1 žličica mljevenog korijadera
¼ žličice kurkume
1 žličica svježeg peršina sitno nasjeckanog
1 žličica svježeg limunskog timjana sitno nasjeckanog (ako nemate limunski timjan upotrijebite kombinaciju običnog timjana i ribane korice limuna)


U većoj tavi izdinstajte češnjak i đumbir nekoliko sekundi dok ne puste miris pa im dodajte mrkvu i tofu. Dinstajte minutu uz lagano miješanje dok mrkva ne pusti boju, a ulje postane lagano narančasto. Dodajte sol, grašak i rižu pa prelijte vodom u kojoj ste prethodno otopili miso. Dodajte sve začine osim svježeg začinskog bilja, promiješajte, poklopite i kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri. Rižoto je gotov kada je riža mekana, a tekućina nestala. Dodajte svježe začine, promiješajte, pa poslužite toplo ukrašeno grančicom svježeg limunskog timjana.

Ovo je vrlo lagani rižoto koji podjeća na rizi-bizi zbog čega ga i djeca vole, a dodatak tofua čini ga idealno izbalansiranim ljetnim obrokom. Možete eksperimentirati i s drugim povrćem (npr. brokula, kukuruz, tikvice ili mahune) te sa svojim omiljenim začinskim biljem. U ovom receptu koristim bijeli miso kako rižoto ne bi izgubio svoju zanimljivu žutu boju od kurkume ali možete ga pripremiti i sa običnim smeđim misom.

No comments:

Post a Comment