Ovo je varijanta "Strawberry Shortcake" koja kao dodatak na svakoj polovici tijesta ima sloj Meringue kreme od tučenih bjelanjaka. Dakle kombinacija dvije proslavljene torte: Strawberry Shortcake i Pavlova od jagoda. Kada sam tortu ukrasila i dok su me djeca gledala kako je fotografiram, moja je kćer oduševljeno uzviknula “Jagodica Bobica!”, pa kad već postoji tako dobar prijevod za “Strawberry Shortcake” odlučila sam tako nazvati ovu tortu s kojom će sve djevojčice biti oduševljene, a jednako tako i odrasli.
Recept:
Tijesto za tortu:
4 velika žumanjka
1 šalica brašna (oko 240 ml ili 100 g)
1 žličica praška za pecivo
1/8 žličice soli
110 g maslaca
1/2 šalice smeđeg šećera (oko 120 ml ili100 g)
1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
1/4 šalice mlijeka (60 ml)
1 žličica ribane limunove korice
Meringue sloj:
4 velika bjelanjka
1/3 šalice šećera (80 ml ili 65 g)
1/2 žličice ekstrakta vanilije ili ½ vrećice vanili šećera
Nadljev:
1 šalica slatkog vrhnja bez konzervansa (240 ml)
1 - 2 jušne žlice sitnijeg bijelog šećera (14 - 28 g)
½ kg svježih jagoda i borovnica, opranih, prosušenih, jagode narezane na manje komade
Šećer u prahu za posipanje po torti
Tijesto: Zagrijte pećnicu na 175 C. namažite uljem i posipajte brašnom dva okrugla kalupa za tortu, koja mogu biti iste ili različite veličine. Ako nemate dva kalupa za tortu, možete upotrijebiti i okuglu tavu ili posudu koja može u pećnicu, svakako je dobro premažite uljem i brašnom ili obložite aluminijskom folijom da se pećeno tijesto može izvaditi.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
U manjoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo i solju.
U većoj posudi električnim mikserom pomiješajte maslac i šećer oko 3 minute. Dodajte jedan po jedan žumanjak, miješajući smjesu nakon svakog dodanog žumanjka. Dodajte vaniliju. Sada pri laganoj brzini dodajte smjesi brašno i mlijeko naizmjenično. Podijelite tijesto u dva kalupa pa ga nježno poravnajte huhačom. Stavite sa strane.
Meringue: Dobro operite i osušite mješalice od miksera pa istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Imajte na umu da bjelanjci trebaju odstajati najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi prije nego što ćete napraviti snijeg. Dodajte šećer i vaniliju pa miješajte dok se šećer ne otopi i krema postane jako čvrsta. Podijelite u dva kalupa nježno premazujući preko sloja tijesta. Pecite oko 25 – 30 minuta ili dok nož iz sredine ne izađe čist. Sloj bjalanjaka će dobiti lijepu smeđkastu boju, bit će hrskav na dodir, a mekan iznutra. Ohladite tijesto u kalupima.
Nadljev: Neposredno prije posluživanja umutite šlag, tako da pri najvećoj brzini elekrtičnim mikserom miješate slatko vrhnje i šećer dok ne postanu jako švrsti. Pazite da ne pretjerate jer će se slatko vrhnje pretvoriti u maslac. Jagode narežite na manje komade. Pripremite pladanj za tortu.
Da biste sastavili tortu stavite jedan sloj potpuno ohlađenog tijesta na pladanj, sloj od bjelanjaka prema gore pa ga premažite šlagom. Poslažite voće po šlagu.
Stavite drugi komad tijesta, također sloj bjelanjaka prema gore. Stavite još mrvicu šlaga na vrh pa ukrasite jednom jagodom i nekoliko ljepših borovnica. Koristeći se finim sitom ili cjedilom posipajte tortu šećerom u prahu. Tortu pojedite unutar nekoliko sati.
Za 8 – 10 osoba
No comments:
Post a Comment