Ovo je izvrstan način za uživanje u špinatu naročito za djecu. Premda mnogi imaju strah od pripreme Souffléa, on je zapravo vrlo jednostavan za pripremu, naročito ako imate na umu dvije stvari: prvo je da snijeg od bjelanjaka trebate umješati ručno, a drugo da tijekom pećenja nikako ne smijete otvarati pećnicu, ma koliko znatiželjni bili. Ovo zapravo nije pravi soufflé nego nešto sto ima gotovo isti okus kao soufflé ali je bez bechamela, a umjesto brašna zobene pahuljice. Možete eksperimentirati sa sirom u ovom receptu. Ako volite pikantnije upotrijebite parmezan ili ribanac, ako pripremate obrok za djecu ili pak sami ne volite jake okuse upotrijebite blage sireve poput trapista, gaude ili čak mozzarele.
Recept:
3 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
2 šalice blansiranog i grublje narezanog špinata (oko 480 ml) (može i zamrznuti špinat)
2 žlice maslaca, otopljenog
½ šalice mlijeka (oko 120 ml)
½ žličice soli
½ šalice grublje ribanog sira (oko 120 ml)
½ šalice mekih zobenih pahuljica
Namastite čašice za soufflé ili silikonski kalup za pećenje muffina. Špinat odmrznite, odnosno ako koristite svježi špinat prelijte ga kipućom vodom, dobro ocijedite te izrežite nožem. Istucite bjelanjke elekrtičnim mikserom pri najvećoj brzini. U drugoj posudi promješajte sve ostale sastojke. Dodajte snijeg od bjelanjaka smjesi ostalih sastojaka vrlo nježno ručno miješajući. Nemojte pretjerati s miješanjem. Smjesa mora ostati pjenasta jer upravo ta pjena daje prozračnu i laganu teksturu ovim souffleima. Rasporedite smjesu u kalupe i pecite na 200 C oko 20 – 25 minuta. Ohladite tek toliko da soufflee možete izvaditi na pladanj za posluživanje pa ukrasite cvjetovima rikule ili drugim jestivim cvjetovima povrća. Ova smjesa je dostatna za 6 velikih souffléa. Ako imate manje kalupe možete napraviti i više manjih sufflea, ali ih u tom slučaju pecite kraće. Souffle je najbolje pojesti odmah dok je topao.
No comments:
Post a Comment