Thursday, September 2, 2010

Muffini od banane s limunom i medom

Ovi zdravi muffini ne sadrže ni jaja, ni mlijeko, ni maslac. Vrlo su jednostavni za pripremu i idealan su zdrav doručak.

Recept:

3 manje banana (360 ml pirea od banana)
½ šalice maslinovog ulja
¼ šalice meda
2 žličice soka od limuna
Naribana korica od jednog limuna
1 šalica mekih zobenih pahuljica
1 šalica brašna
½ žličice sode bikarbone (ili praška za pecivo)


Zagrijte pećnicu na 190 C. Obložite kalup za muffine s papirnatim čašicama. Pomiješajte sve suhe sastojke u posudi za miješanje. U drugoj posudi grubo izgnječite banane vilicom. Neka slobodno ostane pokoji veći komadić banana. Dodajte im sve tekuće sastojke pa ih dodajte suhim sastojcima. Promiješajte tek toliko da se sastojci spoje, ne previše, nemojte koristiti električni mikser već kuhaču ili vilicu. Žlicom rasporedite tijesto u kalupe te pecite 20 minuta.
Smjesa je dovoljna za 12 muffina. Kalupi za muffine bit će do pola napunjeni, ali ovi muffini su relativno niski kad se ispeku i tijesto neće "kipiti iz kalupa" kao kod ostalih muffina.
Koristite se trikom koji daje odlične rezultate kod izrade svih muffina - ispod kalupa za muffine stavite jedan veći kalup za pečenje, tako će se muffini pravilnije ispeći i izbjeći ćete zagaranje odozdo.

Ovi muffini su super brzi za pripremu, pa ipak nemojte doći u napast da u brzini izostavite koricu od limuna. Korica limuna naime daje poseban okus ovim muffinima. Ako nemate limunovu koricu nadomjestite je žličicom cimeta.




5 comments:

  1. Sviđa mi se ideja, ide u moju fazu isprobavanja zdravih recepata:)

    ReplyDelete
  2. Drago mi je, javite kako je ispalo!

    ReplyDelete
  3. Ovdje je sada jako kasno, a tek sam sada vidjela ovaj recept. Sutra u jutro njega radim za dorucak i javljam kako je ispao! Zvuci zamamno! Njami!

    ReplyDelete
  4. Evo, draga, posto imam ludog susjeda koji zida kucu u nedjelju u 7h u jutro - mafini su bili gotovi i prije nego sto sam sanjala :)
    Sve sam pripremila kao sto si napisala, jedino nisam imala papirnate casice za mafine, nego sam kalup za mafine podmazala uljem. Ostalog dijela recepta sam se u potpunosti pridrzavala i rezultat je odlican! Fini dorucak, za cas gotov. Hvala na lijepom receptu.

    ReplyDelete
  5. O pa ti si stvarno bila vrijedna :) drago mi je da ti se svidjelo!
    Ovaj recept sam izmislila imajuci na umu dvije stvari: da bude sto brze i jednostavnije za pripremu i da ima sto vise "zdravih" sastojaka.
    Sto se tice papirnatih casica i ja ih nekad ne koristim (vidis na fotografiji iznad. Ali volim uvijek navesti casice u receptima kako bi rezultat bio zajamcen. Za pecenje bez papirica je najbolje koristiti silikonski, fleksibilan kalup. Metalni kalup ce duze trajati ako se koriste casice.

    ReplyDelete