Friday, September 24, 2010

Meksička salsa

Evo jednostavnog i brzog recepta za druženja na otvorenom dok su tržnice još pune prelijepih zrelih rajčica. Svježa salsa od rajčica je nešto između salate i umaka. Ljuta je pa pospješuje probavu te otvara apetit. Zbog toga se poslužuje kao predjelo uz tortilja čips koji je moguće nabaviti u trgovinama s meksičkom hranom.



Recept:
2 rajčice (oko 2,5 šalice ili 600 ml rajčice izrezane na sitne kockice)
Polovica luka (oko ½ šalice ili 120 ml sitno sjecaknog luka)
Pola svježe paprike (oko ½ šalice ili 120 ml paprike izrezane na sitne kockice)
2 režnja češnjaka
2 jušne žlice soka limete
½ žličice soli
¼ žličice papra
1 žličica meda
¼ žličice usitnjene ljute papričice
2 jušne žlice svježeg cilantro (listovi korijadera ili kineski peršin)


Rajčicu i luk narežite na sitne kockice te pomiješajte u posudi. Pripremite dressing tako da papriku, češnjak, sok limete, sol, papar, med, ljutu parpiku i 1 jušnu žlicu cilantra sameljete u sjeckalici ili blenderu. Nemojte pretjerati s miješanjem, ne želite dobiti sok nego samo što sitnije nasjeckati sastojke. Dodajte dressing rajčicama i luku, dobro promiješajte pa poklopite i stavite u hladnjak na dva sata da se svi sastojci i okusi spoje. Neposredno prije posluživanja pomiješajte preostali svježi cilantro u salsu te ukrasite s nekoliko ljepših listića cilantra i kriškom limete. Poslužite kao predjelo s tortilja kukuruznim čipsom ili kao osvježavajući prilog falafelu: Falafel (popecci od slanutka) 

Tortilja čips možete pripremiti i sami kod kuće tako da slijedite moj osnovni recept za tortilje: Meksicke tortilje Koristite samo kukuruzno brašno. Gotove tortilje premažite s obje strane maslinovim uljem, razrežite ih na 8 trokuta, posolite, te pecite u pećnici na laganoj temperaturi tek toliko da se osuše i postanu hrskave poput čipsa.

Ova salsa je umjereno ljuta, slobodno eksperimentirajte sa svojim izborom ljutih paprika, npr. s feferonima koji će uskoro stići na tržnice. Pod uvijetom da koristite najbolju kvalitetu zrelih rajčica i da budete umjereni sa začinima, sa salsom ne možete pogriješiti.

No comments:

Post a Comment