Thursday, September 23, 2010

Zlatni jogurt

Zlatni jogurt (Golden Yogurt) je jogurt pripremljen s kurkumom. Ovaj ljekoviti pripravak je izvrstan za zdravlje jetre i debelog crijeva (prema nekim studijama spriječava rak debelog crijeva). Odličan je za detoksikaciju organizma, za kožu, a pomaže i protiv artritisa te snižava razinu kolesterola u krvi. Kurkuma je u ajurvedskoj medicini te od jogija poznata po svojoj ljekovitosti od davnina. Pomaže i protiv upale grla pa požurite s pripremom ovog ljekovitog i hranjivog napitka prije prvih jesenskih prehlada. Čisti golden yogurt se može piti sam, dodavati žitaricama za doručak ili se od njega pripremati juhe ili umaci. Osnovni recept sam preuzela od stručnjakinje za indijsku, jogi i ajurvedsku ishranu Siri-Ved Kaur Khalsa (www.healthy.net). Za sladokusce sam međutim osmislila zlatni jogurt s dodatkom vanilije i meda kojeg možete piti samostalno za doručak ili kao hranjiv i brzi međuobrok.


Recept:
1 jušna žlica kurkume
360 ml vode
1 l svježeg mlijeka
2 jušne žlice običnog jogurta
1 žličica ekstrakta vanilije
¼ šalice meda (60 ml)


U posudi za kuhanje pomiješajte kurkumu s vodom te kuhajte barem 8 – 10 minuta ili duže, sve dok ne dobijete gustu tekućinu koju ćete pred kraj morati sve brže miješati. Kako voda ishlapljuje tako će se smjesa zgušnjavati pa ćete dobiti tzv. pastu od kurkume. Prelijte pastu s mlijekom, promiješajte te pustite da žuto mlijeko zakuha povremeno ga miješajući da ne zagori. Mlijeko maknite s vatre čim je prokuhalo te ga ostavite hladiti. Mlijeko treba biti toplo (niti mlako, niti vruće). Pravu temperaturu ustanovit ćete tako da s vremena na vrijeme umočite prst u mlijeko. Kada možete držati prst 30 sekundi, a da vas ne peće, tada umješajte jogurt. Dobro promiješajte, poklopite i ostavite na toplom 8 – 10 sati. Morate održavati temperaturu, to možete postići na nekoliko načina. Umotajte posudu kuhinjskim ručnicima pa sve zajedno prekrijte dekom. Stavite posudu pokraj radijatora. U ljetno vrijeme bit će dovoljno ostaviti posudu na suncu. U svakom slučaju, posudu ne smijete micati, premiještati niti uznemiravati na bilo koji način. Kada je jogurt gotov na vrhu ćete vidjeti sirutku. Da biste dobili gušći jogurt lagano nagnite posudu te odvadite žlicom ¼ šalice (oko 60 ml) sirutke (nemojte je baciti, popite je ili barem iskoristite u kuhanju – puna je korisnih acidofilnih kultura). Dodajte jogurtu med te ga energično promiješajte. Jogurt premjestite u staklenke i odmah stavite u najhladnije mjesto vašeg hladnjaka. Pijte ga potpuno rashlađenog i uživajte u njegovoj čarobnoj boji.

2 comments:

  1. upravo smo popili zlatni jogurt, hvala na receptu...vas blog nam je pravo otkrice i velika inspiracija!

    ReplyDelete
  2. Hvala vam - eto mi lijepog pocetka dana i odmah mi je lakse izdvojiti vrijeme za slijedeci post :)

    ReplyDelete