Wednesday, September 22, 2010

Granola s đumbirom i bademima

Evo mog najnovijeg recepta za granolu, nadam se da ste isprobali i moje prijašnje recepte: Granola s bademima, jabukama i brusnicama. Granola su zapravo pečeni müsli, odnosno ono što se u trgovinama prodaje pod “Crunchy Müsli”. Recept je vrlo je jednostavan, a nakon što prvi put napravite svoju granolu vjerujem da će vam pasti na pamet još bezbroj kombinacija i okusa. Također moguće je da će kupovni muesli, u vašem kućanstvu postati stvar prošlosti. Ova je kombinacija idealna za nadolazeće hladnije doba godine jer će vas đumbir i cimet vas zaštiti od prehlada i virusa.

Recept:
3 šalice zobenih pahuljica (oko 720 ml)
1 šalica sjeckanih badema (oko 240 ml)
1/3 šalice smeđeg šećera
2/3 šalice meda (oko 160 ml)
2 jušne žlice naribanog đumbira
2 žličice cimeta u prahu


Namažite uljem najveći plitki kalup za pečenje kojeg imate u kući. Bademe grubo narežite na dasci nožem. Đumbir ogulite te ga naribajte na sitniji ribež. Stavite sve sastojke u veću posudu pa ih rukom izmiješajte. Prosipajte smjesu u kalup, najbolje je rukom tako da ravnomjerno prekrijete cijeli kalup. Nemojte slučajno utiskivati smjesu rukom, smjesa treba biti rastresita da bi se pravilno ispekla i prosušila. Pecite u sredini pećnice na 150 C – 175 C oko 25 minuta. Nakon 15 minuta promiješajte. Granola se zapravo više suši nego peće, pa će to pospješiti ravnomjernost sušenja te spiječiti da granola pri rubovima zagori. Ostavite granolu da se hladi u kalupu, prilikom hlađenja će se dodatno osušiti i pritom otvrdnuti. Tek kad je potpuno ohlađena premjestite je u staklene posude. Poslužite s jogurtom i/ili voćem za doručak.

No comments:

Post a Comment