Neki dan sam kupila crni sezam kako bih napravila jedan japanski čokoladni kolač. Međutim kad sam ga krenula raditi shvatila sam da u njega ide jako puno crnog sezama, a ja sam kupila tek maleni paketić. Na interentu sam pronašla nekoliko recepata za deserte od crnog sezama, ali ni za jedan nisam imala sve sastojke. Budući da ionako u hladnjaku imam višak tahinija izmislila sam ovaj vrlo jednostavan recept za kekse bez jaja i mliječnih proizvoda, pogodne za makrobiotičku i vegansku prehranu . Keksići vrlo lijepo izgledaju, prhki su kao da su izrađeni od najizbjeljenijeg brašna (a koristila sam obično brašno tipa 850). Okusom podsjećaju na halvu. Vrlo su neobični (neobično fini), a gotovi su “u tren oka”.
Recept:
1 šalica tahinija (paste od sezama) (oko 240 ml)
½ šalice smeđeg šećera (oko 120 ml)
1 šalica brašna (oko 240 ml)
½ žličice soda bikarbone
2 – 3 jušne žlice crnog sezama
U većoj posudi sve sastoje promiješajte rukom dok ne dobijete smjesu nalik tijestu. Pokrijte posudu pa stavite tijesto hladiti u zamrzivač 10 – ak minuta. Zagrijte pećnicu na 175 C. Obložite dva kalupa za pečenje keksa voštanim papirom. Istresite sezam u plitku zdjelicu ili na tanjurić. Malene hrpice tijesta, veličine oraha, žličicom vadite pa ih s jedne strane uvaljajte u sezam. Slažite u kalupe za pečenje. Keksi se neće naročito raširiti u pečenju pa ih možete poredati blizu jedne drugima. Pecite kekse 10 minuta, a ako vidite da se neravnomjerno peku, okrenite kalup tijekom pečenja. Keksi se hlade u kalupima. Ohlađene kekse pažljivo poslažite u posudu s poklopcem i držite u hladnjaku do tjedan dana.
Smjesa je dovoljna za 32 keksa.
Meni je tahini nešto novo sa čim sam se susrela. Vidim da ga ima u prodavnicama zdrave hrane, pa moram i to da probam!
ReplyDeleteNa mojem blogu http://angelsdustandfeathers.blogspot.com je nagrada za tebe! Preuzmi ju! Pozdrav, Lilly :)
ReplyDeleteJelena, tahini je stvarno super namirnica i vrijedi ga uvesti u kuhinju. Evo nekoliko recepata u kojima koristim tahini. Nezamjenjiv je u pripremi Humusa:
ReplyDeletehttp://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/05/humus-pasteta-od-slanutka.html
- A evo i jednog slatkog recepta koji ce ti se mozda svidjeti:
http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/03/halva-od-melase-i-tahinija.html
- Umak od tahinija (s jogurtom) koji se servira s Falafelom mi je bio pravo otkrice i izvrsna je zamjena za majonezu:
http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/03/blog-post_6475.html
Ono sto je najvaznije je sto je tahini jako zdrav, zapravo ljekovit - odlican je izvor proteina, kalcija i B-vitamina te masnih kiselina.
Lilly, najljepsa ti hvala! <3 Pozdrav, Sweet Green