Recept:
½ kg suhog crnog graha (oko 2,5 šalice)
¼ šalice maslinovog ulja
1 veliki luk, nasjeckan
6 režnja češnjaka, nasjeckanih
1 velika mrkva, narezana
1 velika zelena paprika, narezana
1 konzerva rajčice pelati (oko 500 g) ili 2 veće rajčice narezane na kocke
2 l vode
1 jušna žlica soli
1/2 jušne žlice mljevenog kumina
¼ žličice papra
2 lovorova lista
1 jušna žlica svježeg origana ili 1 žličica suhog origana
¼ žličice mljevene ili drobljene ljute paprike (ili Tabasco začina)
2 jušne žlice smeđeg šećera
2 koluta limete s korom (ili limuna)
Ideje za ukrašavanje:
Svježi listovi cilantra, peršina, timjana ili bosiljka
Kriške oguljenog avokada
Cherry rajčice, prepolovljene
Kriškice limete ili limuna s korom
Kiselo vrhnje
Ribani sir
Ploške tvrdo kuhanih jaja
Otrijebite grah od nečistoća pa ga operate pod hladnom vodom i natopite preko noći. Ujutro grah ocijedite (vodu bacite). U velikoj posudi za kuhanje dinstajte luk na ulju. Dodajte mu češnjak i mrkvu pa distajte još minute. Dodajte grah, rajčicu, papriku, vodu i sve začine (osim svježeg začinskog bilja). Kada juha zakuha poklopite je i kuhajte 2 sata. Pred kraj kuhanja juha će se početi zgušnjavati pa je češće promiješajte kako ne bi zagorila. Izvadite oko 2 šalice povrća i graha iz juhe pa ih sameljite u procesoru (ili štapnim mikserom). Vratite smjesu u juhu pa dobro promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta. Na kraju dodajte sitno sjeckano svježe začinsko bilje.
Juhu servirajte vruću u dubokim tanjurima ili zdjelicama te je ukrasite omiljenim dodacima.
Moja omiljena kombinacija su rajčice i avokado. Ako niste vegetarijanski tip pokušajte ribani sir, žlica kiselog vrhnja ili nekoliko ploškica tvrdo kuhanog jajeta.
Ova juha je jako tamna, pa najljepše izgledaju nadljevi žarkih boja.
Za 8 obroka. Međutim ova juha je vrlo zasitna i spada u pravu zimsku hranu tako da ćete od ove količine vjerovatno imati i više nego 8 obroka. Ako imate manje kućanstvo ostatak juhe spremite u posude te zamrznite.
obožavam ovakva variva, a ideje za ukrašavanje su vam super, jedva čekam da isprobam. hvala na ideji!
ReplyDeleteI meni se ovakova variva sviđaju, da mi onako simfonijski prosviraju crijeva pa ovo je medicinska preporuka:))) Svim ne vegetarijancima predlažem da utope i koju nogicu od prajca:)
ReplyDelete