Wednesday, September 29, 2010

Sladoled od palente

Zvuči neobično? Ovo je zdravi sladoled bez jaja, s okusom vanilije koji je zbog palente koja se lagano osjeti pod zubima poslastica koje se neće posramiti niti najizbirljiviji gurmani ali ujedno i najjeftiniji sladoled kojeg možete proizvesti. Za prilično veliku količinu sladoleda trebat će vam samo kukuruzni griz, mlijeko, vanilija i malo slatkog vrhnja. S obzirom na to da je sladoled vrlo blagog okusa poslužila sam ga prelivenog s ječmenim sladom.



Recept:
3 šalice mlijeka (oko 720 ml)
1 šalica slatkog vrhnja (oko 240 ml)
½ šalice kukuruznog griza (oko 60 ml)
¾ šalice svjetlog smeđeg šećera (oko 180 ml)
1,5 žlicica ekstrakta vanilije, 2 vanili šećera ili 1 mahuna vanilije


Zakuhajte mlijeko te mu dodajte kukuruzni griz i šećer. Kuhajte otklopljeno uz miješanje 8 minuta na laganoj vatri. Palenta se neće zgusnuti do kraja nego će biti gustoće pudinga. Maknite je s vatre i dodajte slatko vrhnje te vaniliju. Smjesu ohladite na sobnu temperaturu uz povremeno miješanje kako se na površini ne bi stvorila kožica. Stavite hladiti u zamrzivač na dva sata. Kada se sladoled počne stvrdnjavati izvadite ga i promiješajte električnim mikserom. Postupak ponovite 2 - 3 puta, svakih pola sata do sat vremena. Sladoled bi trebao biti spreman za posluživanje nakon 4 sata. Žlicom za sladoled izvadite kugle u zdjelice za posluživanje te ih prelijte ječmenim sladom, melazom, medom, javorovim ili voćnim sirupom.

No comments:

Post a Comment