Tuesday, September 14, 2010

Pivo od đumbira

Ovo bezalkoholno pivo u stilu Jamie Olivera je moje omiljeno piće koje je istovremeno osvježavajuće, dovoljno “papreno” da ćete i najobilniji obrok probaviti bez kapi alkohola, a ujedno je odličan detox. Jamie kaže da nema ništa “više sexy” od ove pive servirane uz roštilj na vruće ljetne dane. Pripremit ćete ga u “tren oka” i vjerujem da će i vama postati jedno od omiljenih pića.

Recept:
½ šalice grubo naribanog đumbira (možete ostaviti koru, samo dobro operate) (oko 120 ml)
¼ šalice soka od limuna (oko 2 - 3 limuna tj. 60 ml)
Korica od limuna, ribana
5 – 7 jušnih žlica smeđeg šećera
4 šalice mineralne vode (1 l)


Grubo naribajte đumbir i limunovu koricu pa ih posipajte šećerom. Iscijedite sok od limuna i prelijte đumbir te dodajte vodu. Ostavite 10-ak minuta pa zatim procijedite u velike krigle za pivo i poslužite s puno leda te nekoliko listova svježe mente.

Umjesto mineralne vode možete staviti i običnu vodu. Ovaj napitak od đumbira s običnom vodom sobne temperature, bez leda i s medom umjesto šećera je moj omiljeni ljekoviti pripravak protiv prehlade i gripe. Preporučujem konzumirati na prvi znak prehlade.

7 comments:

  1. Interesantno! Ne mogu ni da zamislim kakvog je ukusa! Divna boja!

    ReplyDelete
  2. Hvala na komentaru! Ovo piće je po okusu slično popularnom američkom piću "Ginger ale", međutim kupovni Ginger ale je najčešće prepun kemijskih sastojaka i umjetnih šećera baš kao i Coca-Cola, Schweppes i slični napitci. Nasuprot tome, ovaj je napitak vrlo zdrav, čak i ljekovit. Prilicno je "papren" i upravo zato je izvrstan nadomjestak za alkoholna pića poput pive ili vina koja bi inaće poslužili uz obilniji obrok.

    ReplyDelete
  3. osvježavajuće,fino i lagano za pripremit:)ne znam da li si isprobala napitak od mente?

    ReplyDelete
  4. probala sam jedan napitak od limuna i mente koji se izmiksaju, bude onako kao zeleni sok, fino...jesi li na to mislila? ako imas kakav recept bila bih zahvalna. zapravo ove godine nisam posadila mentu i bas mi nedostaje. sve se pitam da li bi uspjevala i zimi na prozoru, mozda nije kasno da je posadim. a kad smo vec kod mente i Jamie Olivera, u istoj kuharici sam pronasla nesto sto jedva cekam isprobati: secer od mente. menta i secer se izdrobe u muzaru i to se posipa po vocu neposredno prije posluzivanja. mogu misliti kako to fino mirisi...

    ReplyDelete
  5. u litru obične vode stavi se 2 šake mente i 1 limun narezan na kolutove.voda,menta i limun moraju odstajati u frižideru 24 sata nakon čega se rukama ocijedi menta i limun.mirisna tekućina se još jednom procijedi kroz cjedilo.doda se 1.2 kg šećera i 6 ocijeđenih limuna i sve se dobro promješa.to je zapravo neka varijanta laganog sirupa koji se miješa sa malo vode.

    ReplyDelete
  6. hvala na receptu, isprobat cu. jednom sam u Dalmaciji pila napitak od komoraca, mislim da se pripremao na slican nacin. vjerovatno bi se moglo isprobavati i s drugim mediteranskim biljem. hvala na ideji - javit cu kad isprobam!

    ReplyDelete
  7. a najbolje đumbirovo pivo se radi s rijetkom posebnom probiotičkom kulturom Ginger Beer Plant. Meni uspijeva već godinu dana. Nalikuje water kefir grains ali je daleko sitnije zrno i sporije se udvostručuje. Karbonizacija je žestoka a uz CO2 nastaje i mlječna kiselina te malo alkohola, slično kefiru. Info na gingerbeerplant.net

    ReplyDelete