Saturday, September 25, 2010

Keksi od tahinija sa crnim sezamom

Neki dan sam kupila crni sezam kako bih napravila jedan japanski čokoladni kolač. Međutim kad sam ga krenula raditi shvatila sam da u njega ide jako puno crnog sezama, a ja sam kupila tek maleni paketić. Na interentu sam pronašla nekoliko recepata za deserte od crnog sezama, ali ni za jedan nisam imala sve sastojke. Budući da ionako u hladnjaku imam višak tahinija izmislila sam ovaj vrlo jednostavan recept za kekse bez jaja i mliječnih proizvoda, pogodne za makrobiotičku i vegansku prehranu . Keksići vrlo lijepo izgledaju, prhki su kao da su izrađeni od najizbjeljenijeg brašna (a koristila sam obično brašno tipa 850). Okusom podsjećaju na halvu. Vrlo su neobični (neobično fini), a gotovi su “u tren oka”.


Recept:
1 šalica tahinija (paste od sezama) (oko 240 ml)
½ šalice smeđeg šećera (oko 120 ml)
1 šalica brašna (oko 240 ml)
½ žličice soda bikarbone
2 – 3 jušne žlice crnog sezama


U većoj posudi sve sastoje promiješajte rukom dok ne dobijete smjesu nalik tijestu. Pokrijte posudu pa stavite tijesto hladiti u zamrzivač 10 – ak minuta. Zagrijte pećnicu na 175 C. Obložite dva kalupa za pečenje keksa voštanim papirom. Istresite sezam u plitku zdjelicu ili na tanjurić. Malene hrpice tijesta, veličine oraha, žličicom vadite pa ih s jedne strane uvaljajte u sezam. Slažite u kalupe za pečenje. Keksi se neće naročito raširiti u pečenju pa ih možete poredati blizu jedne drugima. Pecite kekse 10 minuta, a ako vidite da se neravnomjerno peku, okrenite kalup tijekom pečenja. Keksi se hlade u kalupima. Ohlađene kekse pažljivo poslažite u posudu s poklopcem i držite u hladnjaku do tjedan dana.
Smjesa je dovoljna za 32 keksa.

3 comments:

  1. Meni je tahini nešto novo sa čim sam se susrela. Vidim da ga ima u prodavnicama zdrave hrane, pa moram i to da probam!

    ReplyDelete
  2. Na mojem blogu http://angelsdustandfeathers.blogspot.com je nagrada za tebe! Preuzmi ju! Pozdrav, Lilly :)

    ReplyDelete
  3. Jelena, tahini je stvarno super namirnica i vrijedi ga uvesti u kuhinju. Evo nekoliko recepata u kojima koristim tahini. Nezamjenjiv je u pripremi Humusa:
    http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/05/humus-pasteta-od-slanutka.html
    - A evo i jednog slatkog recepta koji ce ti se mozda svidjeti:
    http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/03/halva-od-melase-i-tahinija.html
    - Umak od tahinija (s jogurtom) koji se servira s Falafelom mi je bio pravo otkrice i izvrsna je zamjena za majonezu:
    http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/03/blog-post_6475.html
    Ono sto je najvaznije je sto je tahini jako zdrav, zapravo ljekovit - odlican je izvor proteina, kalcija i B-vitamina te masnih kiselina.

    Lilly, najljepsa ti hvala! <3 Pozdrav, Sweet Green

    ReplyDelete