Saturday, March 13, 2010

Falafel (Arapski popečci od slanutka) s umakom od tahinija


Falafel je arapsko jelo koje potječe još iz vremena starog Egipta. Moglo bi se reći da je Falafel na BliskomIstoku nešto poput hamburgera odnosno fast-fooda na zapadu. Međutim zbog svog sastava jako je popularan i u vegetarijanskoj ishrani. Osobno, mogla bih hvaliti ovo jelo na nekoliko stranica, na prvom mjestu zbog okusa, a zatim zbog brzine priprave, hranjivosti, praktičnosti, između ostalog – djeca ga obožavaju. Svakako morate isprobati, vjerujem da će i vama postati jedno od omiljenih "svakodnevnih" jela, naročito ako ste ljubitelj slanutka.


Recept:

2 šalice slanutka, kuhanog i ocijeđenog (može i iz konzerve), (oko 480 ml) 
1/2 glavice luka (1/4 šalice sitno nasjeckanog luka)
2 režnja češnjaka, nasjeckanog
1 žličica soli
1 žličica kumina
1 žličica korijandera
2 jušne žlice peršina, sitno sjeckanog
5 jušnih žlica brašna


U procesoru usitnite i izmješajte sve sastojke dok ne dobijete gustu smjesu nalik pašteti. Oblikujte od smjese malene kuglice i pržite ih u dubokom ulju s obje strane dok ne dobiju lijepu boju. Ocijedite na papirnatom ubrusu.
Za 18 kuglica falafela.
Poslužite uz salate, peciva i umake. Moj omiljeni umak uz Falafel je umak od tahinija. Umak od tahinija je sličan majonezi, gust i svilenkast, božanstvenog ukusa, a i sastava.


Recept:
1/3 šalice gustog jogurta (oko 80 ml)
1/3 šalice tahinija (paste od sezama) (oko 80 ml)
2/3 žličice kumina
1/3 žličice soli
Sok od jednog limuna
Češnjak sitno sjeckani


Sve sastojke dobro izmiješajte u zdjelici. Servirajte ohlađeno. Za vegetarijansku verziju upotrijebite sojin jogurt.


Napomene:
-Barem za prvi put, držite se točno navedenih mjera. Ako stavite previše luka, smjesa bi mogla postati premeka, jer se luk u procesoru pretvara takoreći vodu. Naravno stvar uvijek možete popraviti dodavanjem brašna. Najbolje ćete znati da li smjesa uspjela tako da od nje napravite kuglicu, to bi trebalo biti lako. Ako se smjesa lijepi, dodajte još brašna, ako je previše prhka dodajte malo vode.
-Premda se kuglice vrlo lako i brzo naprave, ako ste u žurbi od iste smjese možete praviti i žličnjake.
-Ako ne možete nabaviti navedene začine upotrijebite vašu omiljenu mješavinu začina.

No comments:

Post a Comment