Tuesday, March 23, 2010

Zeleni Irski kruh sa sodom - St. Patrick’s Day

Ovo je moja verzija poznatog Irskog slatkog kruha “Irish Soda Bread” koji se tradicionalno priprema za St. Patrick’s Day. Budući da se za St. Patrick’s Day često pripremaju jela zelene boje, kruhu sam dodala špinat. Iznenadit ćete se kakvu intenzivnu zelenu boju mozete dobiti s ovim prirodnim sastojkom.
Recept:
4 šalice brašna (oko 960 ml)
¼ šalice smeđeg šećera (oko 60 ml)
1 žličica soli
1 jaje
5 dkg maslaca
1 1/3 šalice mlijeka (oko 320 ml)
1 ½ žličice sode bikarbone
1 ½ žličice praška za pecivo
1 žličica mljevenog anisa
1 šalica kuhanog i ocijeđenog špinata (ili zamrznutog špinata), (oko 240 ml)
1 šalica grožđica (oko 240 ml)


Zagrijte pećnicu na 200 C. Namastite kalup za pečenje.
U procesoru ili štapnim mikserom izmiksajte mlijeko i špinat dok ne dobijete jednoličnu zelenu tekućinu. Pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte im zeleno mlijeko, jaje i maslac te mijesite dok ne dobijete jednolično tijesto i oblikujete ga u loptu. Obložite loptu tijesta brašnom i položite je na kalup. Modlom za kekse u obliku srca oblikujte djetelinu na površini kruha.

Pecite kruh najmanje sat vremena ili dok nož iz sredine ne izađe čist. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

 

Ako ne možete nabaviti anis, pokušajte upotrijebiti cimet ili cardamom. Za vegetarijansku varijantu maslac zamijenite maslinovim uljem, a mlijeko sojinim mlijekom ili vodom. U tom slučaju dodajte malo više brašna.

No comments:

Post a Comment