Thursday, March 25, 2010

Večera inspirirana Bliskim Istokom – Pečena, marinirana piletina s krumpirima u kuminu i jednostavnom salatom od špinata


Pečeni krumpir
Recept:
6 krumpira srednje veličine
1 luk srednje veličine
2 žličice soli
2 žličice mljevenog kumina
1 žličica mljevene paprike
3 jušne žlice maslinovog ulja


Uključite pećnicu na 250 C. Ogulite i narežite krumpir na kriške. U procesoru ili sjeckalici izmiksajte narezani luk dok je dobijete pjenicu. Dodajte joj sol, kumin i papriku. Stavite krumpir u posudu za pečenje i prelijte ga maslinovim uljem. Utrljate smjesu luka jednolično u krumpir, tako da svaka kriška bude prekrivena sa svih strana začinima. Pecite oko 45 minuta ili dok krumpir ne bude mekan i ne dobije lijepu zlatnu boju.


Marinirana pečena piletina
Recept:
6 pilećih mišića (oko 1 kg piletine)
1/3 šalice jogurta (oko 80 ml)
1 jušna žlica senfa
2 žličice soli
1 žličica meda
¼ žličice paprike
¼ žličice papra
¼ žličice cimeta
1 žličice korijandera
1 žličica soka od limuna
½ žličice naribane korice od limuna
3 režnja češnjaka nasjeckanog


Pripremite marinadu tako da u dublju posudu za pečenje stavite jogurt i dodate mu sve začine. Kada ste smjesu dobro promiješali poslažite meso u posudu i jednolično ga umočite u marinadu. Pokrijte posudu i stavite da se marinara u hladnjak, nekoliko sati. Pecite meso u marinadi na 250 C oko pola sata. Nakon toga smanjite temperaturu na 150 C i pecite još pola sata ili dok marinada ne ishlapi tako da nastane gusti umak. Okrenite meso dok se peće da dobije lijepu smeđu boju sa svih strana.


Možete istovremeno peći meso i krumpir. Dok se peku, pripremite salatu.


Jednostavna salata od špinata
Recept:
4 šalice listova svježeg mladog špinata dobro opranog i ocijeđenog
1 jušna žlica acceto balsamico octa
1 jušna žlica maslinovog ulja
Sol
Papar


Stavite špinat u posudu za salatu i neposredno prije posluživanja ga začinite octom, uljem solju i paprom.
Večera je dovoljna za 4 – 6 osoba.


Ova večera je vrlo začinjena. Ako pripremate obrok za djecu smanjite količinu začina. Ako ne možete nabaviti sve navedene začine, isprobajte s mješavinom svojih omiljenih začina.
Za vegetarijsku varijantu umjesto piletine upotrijebite sejtan. U tom slučaju skratite vrijeme mariniranja i pečenja sejtana.

No comments:

Post a Comment