Saturday, March 13, 2010

Krekeri


Ovi krekeri stvaraju ovisnost. Kad sam ih prvi put pravila, stavila sam previše papra, ali su svejedno nestali u roku nekoliko minuta. Ako imate veće društvo napravite duplu mjeru.

Recept:
1 šalica brašna (oko 240 ml)
1 jaje
110 gr maslaca
110 gr sira (tvrđeg, starijeg sira)
1 žličica senfa
½ žličice soli (ili više ako volite slanije)
½ žličice papra

U procesoru ili sjeckalici pomiješajte sir i maslac izrezane na manje komade i jaje. Miješajte dok ne dobijete gustu pastu. Dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Odrežite veći komad voštanog papira ili folije te na njega oblikujte kobasicu od polovice tijesta. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta. Dvije kobasice uredno oblikujte i čvrsto savijte u foliju te stavite hladiti u zamrzivač otprilike 2 sata. Nauljite ili obložite papirom kalupe za pečenje keksa. Zagrijete pećnicu na 175 C. Kada su kobasice ohlađene bit će tvrde pa ih oštrim nožem režite na tanke kolutiće (tanke poput kupovnih krekera). Odmah ih slažite u kalupe za pečenje. Pecite ih u gornjoj trećini pećnice 10 do 12 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju po rubovima. Trebat ćete peći u nekoliko puta, ova smjesa je dostatna za oko 50 do 100 krekera (ovisno o veličini).

Tijesto savijeno u kobasice može se držati u zamrzivaču i do nekoliko mjeseci.
Pazite da krekeri ne budu predebeli i da ne zagore. Držite se pravila da kad pećete kekse trebate stajati pokraj pećnice. Krekeri ne moraju biti tvrdi na dodir čim ih izvadite iz pećnice, tijekom hlađenja će dodatno otvrdnuti. Ako nemate iskustva s pečenjem keksa svakako upotrijebite papir za pečenje koji će olakšati odvajanje krekera od kalupa.

No comments:

Post a Comment