Recept:
1,5 šalica integralnog brašna (oko 345 ml)
2 šalice brašna tip-850 ili običnog brašna (oko 480 ml)
1 žličica soli
2 žličice smeđeg šećera
1 jušna žlica maslinovog ulja
2 žličice suhog kvasca
1,5 – 2 šalice tople vode (maksimalno 480 ml)
Sastojke stavite u posudu i miješajte kuhačom uz postepeno dodavanje vode. Dodajte vode samo onoliko koliko je potrebno da dobijete čvrsto tijesto poput tijesta za kruh ili pizzu. Kad ste ga dobro izradili u oblik lopte, poklopite zdjelu i stavite tijesto dizati u pećnicu na najmanju temperaturu. Tijesto možete dizati i na radijatoru, a ljeti na suncu (mora biti dobro poklopljeno da se ne isuši). Tijesto se diže ukupno jedan sat.
U međuvremenu napravite nadljev.
Konzerva srdela u ulju
5 jušnih žlica maslinovog ulja
1 žličica soli
½ žličice papra
3 jušne žlice koncentrata od rajčica
1 žličica melase ili meda
1 jušna žlica svježeg sjeckanog peršina
5 velikih crnih maslina bez koštica i grubo narezanih (ovo možete izostaviti ili upotrijebiti zelene masline)
Sve sastojke gnječiti vilicom u zdjelici, sve dok ne dobijete smjesu sličnu pašteti.
Ugrijte pečnicu na 250 C. Tijesto stavite na dobro pobrašnjelu podlogu. Razrežite ga na dva dijela. Nauljite veliki plitki kalup za pečenje, te ga pospite malo brašnom. Razvucite jednu polovicu tijesta. Možete upotrijebiti valjak ali bolje je raditi rukama. Sigurno ste vidjeli kako se radi tijesto za pizzu. Dobro posipajte brašnom i ruke i podlogu na kojoj radite. Razvucite tijesto malo deblje nego za pizzu. Pažljivo ga uhvatite raširenim dlanovima odozdo i premjestite u kalup za pečenje. Nema veze ako ostane pokoja rupa u tijestu. Također nema veze ako je tijesto malo deblje, pogača će svejedno biti ukusna. Ravnomjerno namažite tijesto smjesom srdela. Istim postupkom razvucite i drugu polovicu tijesta, te poklopite nadljev. Ako imate svježeg ružmarina možete po površini tijesta utisnuti nekoliko grančica za ukras i miris.
Pogaču stavite peći oko 10 – 15 minuta. Važno je da je pećnica jako dobro zagrijana. Pogača se izvorno peče u krušnoj peći, pa najbolji rezultat postižemo tako da pećnicu ugrijemo na najjače. Pazite da pogača ne izgori. Treba tek lagano posmeđiti po rubovima. Vruću pogaču istresite na drvenu podlogu, razrežite na četvorine i servirajte uz salatu od rikule. To je naime moja omiljena kombinacija, a možete je naravno servirati i uz druge priloge i salate...i naravno uz čašu crnog vina.
A to nema onak ukus na ribu? Mislim da ne volim srdele.
ReplyDeleteS obzirom da je glavni sastojak nadljeva srdela, pogaca ima intenzivan okus po ribi.
ReplyDeleteViška/komiška pogača izvorno se radi od slanih srdela ili inćuna. Nisam nikad probala pogaču sa srdelama iz konzerve, pa ne mogu suditi o istoj, ali sigurna sam da je potpuno drugačija od izvorne - neovisno vrsti brašna koja se upotrebljava i sastojcima nadjeva (kapula, masline ili kapare...)
ReplyDeleteHvala na komentaru.
ReplyDeleteDa, ova pogaca je drugacija od izvorne (kao sto se moze zakljuciti iz njezinog naziva).
Kao i ostali recepti na ovom blogu prilagodjena je malo zdravijem nacinu ishrane.
Po cemu se razlikuje od izvorne? Na Visu sam isprobala nekoliko viskih i komiskih pogaca, koje su se takodjer ponesto razlikovale medju sobom.
Ova pogaca je od izvornih drugacija prvenstveno po tijestu koje sadrzi integralno brasno. Nadalje, premda ne bih rekla da je manje pikantna, svakako je manje slana, pa za razliku od izvorne viske pogace koja se posluzuje za predjelo ili uz vino, ova pogaca se moze jesti kao glavni obrok. Takodjer je prilagodjena djecjem ukusu i moze se posluziti bez vina.