Friday, March 26, 2010

Vegetarijanska “Shepherd’s Pie”


Shepherd’s Pie (Pastirska pita) je tradicionalno Englesko jelo koje potjeće iz 19. stoljeća, a sastoji se od sloja mljevenog mesa prekrivenog pire krumpirom. Tako pripremljena pita se zapeće u pećnici. Budući da rijetko kada koristim krumpir i meso u kombinaciji, izmislila sam ovu vegetarijansku varijantu. Dinstano i začinjeno povrće se odlično slaže s pire krumpirom, a dodatak batata pire krumpiru daje mu slatkoću koju današnji krumpir, na žalost, više nema, te ga lagano tonira što uljepšava ovo proslavljeno jelo.

Recept:
Pire krumpir:
4 krumpira srednje veličine (oko 70 dkg)
1 manji batat (ako nemate batat upotrijebite bundevu ili mrkvu)
3 jušne žlice maslaca (ili maslinovog ulja)
¼ šalice mlijeka (ili sojinog mlijeka), (oko 60 ml)
¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
¼ žličice soli


Nadljev:
1 luk srednje veličine, nasjeckan
3 režnja češnjaka, nasjeckanog
1 šalica kuhanog slanutka (može i iz konzerve), (oko 240 ml)
1 šalica graška (može i zamrznuti), (oko 240 ml)
1 šalica narezane mrkve (oko 240 ml)
3 jušne žlice maslinovog ulja
¼ žličice papra
¼ žličice chillija ili mljevene paprike
½ žličice timjana
1 žličica bosiljka
1 žličica soli
¾ šalice vode
2 jušne žlice zobenih pahuljica


Preljev:
2 jušne žlice maslaca (ili maslinovog ulja)
¼ šalice ribanog parmezana (ili sira ribanca), (oko 60 ml)


Ogulite krumpir te ga narežite na kockice. Slatki krumpir narežite na malo veće komade. Stavite kuhati krumpir tako da ga u posudi za kuhanje pokrijete s dovoljno vode. Kuhajte dok ne omekša. Ocijedite krumpir, te mu dodajte mlijeko, maslac, muškatni oraščić i sol. Gnječite vilicom ili spravom za pire krumpir dok ne dobijete jednoličan pire. Zagrijte pečnicu na 175 C.


Da biste pripremili nadljev, zagrijte maslinovo ulje u tavi. Upotrijebite duboku, veliku tavu koja smije ići u pećnicu. Na taj način ćete ubrzati pripremu pite. Dodajte luk u tavu te ga  izdinstajte. Dodajte češnjak, grašak, slanutak, mrkvu i sve začine. Dinstajte 10-ak minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte vodu i zobene pahuljice te prokuhajte još kratko dok se dodana voda ne zgusne.


Ravnomjerno prekrijte smjesu povrća pire krumpirom. Radite to nježno kao da premazujete tortu kremom. Pazite da ne pomiješate sloj povrća s pire krumpirom, to trebaju biti dva odvojena sloja. Na kraju možete vilicom naprarviti dekorativne kružne brazde po površini (vidi fotografiju). Posipajte rastopljeni maslac po površini i za kraj posipajte Parmezanom.
Pecite 30 minuta ili dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.
Servirajte odmah uz salatu.

Ovo jelo podnosi svakovrsne začine pa ako nemate neke od navedeih začina slobodno upotrijebite neku od svojih omiljenih kombinacija začina (peršin, ružmarin). Također možete ekpserimentirati i s raznim povrćem (običan grah, celer, bundeva, mahune). Ako nemate tavu koja smije ići u pećnicu, istresite pripremljeno povrće u vatrostalnu posudu za pećenje i nastavite prethodno opisanu pripremu jela.

1 comment:

  1. Prekrasan recept! I fotka je njami! Javljam ti kako mi je ispalo. Supach!

    ReplyDelete